Po podatkih policije se je shoda v Helsinkih zbralo 15.000 ljudi. Protestirajo proti razmahu rasizma in skrajne desnice v državi. Foto: EPA
Po podatkih policije se je shoda v Helsinkih zbralo 15.000 ljudi. Protestirajo proti razmahu rasizma in skrajne desnice v državi. Foto: EPA
Protest proti rasizmu
Na Finskem so skrajnodesničarske skupine vse dejavnejše po lanskem prihodu prosilcev za azil. Foto: EPA

Policija ocenjuje, da se je v Helsinkih zbralo 15.000 ljudi, shodov pa se je več tisoč ljudi udeležilo tudi v mestih Kuopio, Tampere, Joensuu in Jyvaskyla. Shoda v Kuopiu se je udeležil tudi premier Juha Sipila, ki je napovedal nove ukrepe "glede ekstremističnih skupin", je poročala finska televizija YLE.

Zborovanja v Helsinkih se je udeležila nekdanja predsednica Tarja Halonen, poroča Al Džazira. V mestu je potekalo tudi več manjših protiprotestov, a je policija skupine držala narazen, tako da spopadov ni bilo. Policija je aretirala dva protipriseljenska protestnika.

Zbrcali in ubili nasprotnika
Sobotna zborovanja, organizirana pod sloganom "Dovolj je dovolj", so odziv na napad na 28-letnega Jimija Karttunena ta mesec v Helsinkih, ki je šel mimo protipriseljenskega protesta in domnevno pljunil proti protestnikom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sledil je spopad s člani t. i. Finskega uporniškega gibanja. Karttunena naj bi v prsi brcnil znani neonacist, 26-letni Jesse Torniainen, nato je žrtev padla na tla in se udarila v glavo. Karttunen je umrl 16. septembra, skoraj teden dni po napadu.

Dogodek so obsodili tudi vodilni politiki, tudi premier, vrstijo pa se pozivi k prepovedi rasističnih organizacij. V sredo je policija pridržala Torniainena zaradi sumov nenamernega uboja. Torniainen je zanikal odgovornost za Karttunenovo smrt.

Po lanskem množičnem prihodu prosilcev za azil je na Finskem opazna porast dejavnost skrajnodesničarskih skupin. V več finskih mestih so se tako pojavile tudi skupine, imenovane Odinovi vojaki, ki patruljirajo po ulicah.