Žene v kraju Visoko  jokajo. Iz tamkajšnje mrtvašnice bodo v spominski park na Potočarih prepeljali 520 novo identificiranih žrtev srebreniškega pokola. Uradni pokop bo sledil v sredo, ko bo zaznamovana 17. obletnica množične morije, ki je prinesla okoli 8.000 žrtev. Foto: Reuters
Žene v kraju Visoko jokajo. Iz tamkajšnje mrtvašnice bodo v spominski park na Potočarih prepeljali 520 novo identificiranih žrtev srebreniškega pokola. Uradni pokop bo sledil v sredo, ko bo zaznamovana 17. obletnica množične morije, ki je prinesla okoli 8.000 žrtev. Foto: Reuters
Priča Elvedin Pašić, ki je s 14 leti preživel napad na svojo vas Hrvačani
Ratko Mladić
Aretiran je bil 26. maja 2011. Dobro leto po tem se je soočil s prvo pričo. Foto: EPA
Prva priča proti Mladiču

Mladićeva obramba je sicer nekaj ur prej zahtevala preložitev postopka za šest mesecev. "Gospod Mladič, nadaljevali bomo," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal predsedujoči sodišču Alphons Orie.

Kot prva priča je nastopil Elvedin Pašić, ki je novembra 1992 kot 14-letnik preživel pokol 150 ljudi v vasi Grabovica. Na začetku je dejal, da so pred vojno Muslimani, Srbi in Hrvati v BiH-u skupaj živeli v harmoniji. "Nato so nas napadli naši sosedje," je dodal s strtim glasom. Pašiću, danes odraslemu moškemu, se je med pričanjem večkrat zlomil glas. Opisal je napad na svojo vas Hrvačani ter izgon muslimanov iz nje, ki so ga leta 1992 izvedle srbske sile. "Padati so začele granate, tresla se je zemlja. Šest družin se nas je skrilo v klet," je povedal v angleščini. Iz njegovega pričanja je bilo razbrati, da danes živi v ZDA.

Pašić je vas zapustil z materjo, s katero sta hodila od vasi do vasi in iskala zatočišče. Po nekaj mesecih sta se vrnila v domačo vas, kjer sta našla požgane hiše in trupla petih vaščanov, ki niso zbežali. "Spominjam se smradu požgane vasi," je dejal.

Mladića sodišče po osebni in poveljniški odgovornosti v enajstih točkah obtožuje za vojne zločine, zločine proti človečnosti in genocid med vojno v BiH-u, tudi za genocid najmanj 8.000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995 in obleganje Sarajeva.

Iz mrtvašnice v kraju Visoko bodo v spominski park na Potočarih prepeljali 520 novo identificiranih žrtev srebreniškega pokola. Uradni pokop bo sledil v sredo, ko bo zaznamovana 17. obletnica množične morije, ki je prinesla okoli 8.000 žrtev.

Mladića so 26. maja lani po 16 letih skrivanja prijeli v Srbiji, sojenje v Haagu pa se je z uvodnimi besedami tožilstva začelo 16. maja letos. Tožilstvo naj bi 29. maja začelo predstavitev dokazov, a je predsedujoči sodnemu senatu to, tudi zaradi napak tožilstva pri predstavljanju dokazov obrambi, preložil na danes. Mladić pravi, da za zločine, za katere je obtožen, ni kriv.

Njegova obramba je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug nekaj ur pred nadaljevanjem sojenja zahtevala, da sodišče sojenje preloži za šest mesecev, češ da bi lahko nedavne spremembe pravil o podaji dokazov tožilstva ogrozile Mladićevo pravico do poštenega sojenja.
Pripenjamo nekaj fotografij iz Tuzle. V tamkajšnjem središču Mednarodne komisije za pogrešane osebe (ICMP) tudi po 17 letih niso identificirali vseh žrtev iz Srebrenice.

Priča Elvedin Pašić, ki je s 14 leti preživel napad na svojo vas Hrvačani
Prva priča proti Mladiču