Blok v olimpijski vasi, kjer so stanovali izraelski udeleženci poletnih olimpijskih iger. Foto: EPA
Blok v olimpijski vasi, kjer so stanovali izraelski udeleženci poletnih olimpijskih iger. Foto: EPA
V Münchnu so se spomnili tragedije iz leta 1972

V Münchnu so na spominski slovesnosti zaznamovali 40. obletnico pokola na olimpijskih igrah, ko so palestinski skrajneži ubili 11 izraelskih športnikov.

Spominska slovesnost je potekala v letalskem oporišču Fürstenfeldbruck v bližini bavarske prestolnice, kjer se je zgodil pokol. Med udeleženci so bili v pokolu preživeli Izraelci, predstavniki izraelskih oblasti in nemške vlade. Vence so položili tudi pred zgradbo v olimpijski vasi, kjer se je začela tragedija.

Osem pripadnikov palestinske teroristične skupine Črni september je 5. septembra leta 1972 vdrlo v poslopje, kjer so bili nastanjeni izraelski športniki. Dva Izraelca so takoj ubili, medtem ko so za talce zajeli devet športnikov in njihovih trenerjev. V zameno za njihovo prostost so zahtevali izpustitev 200 Palestincev iz izraelskih zaporov.

Palestinski ugrabitelji so se pozneje s talci odpeljali do letališkega oporišča, kjer so nemške varnostne sile skušale rešiti zajete Izraelce, a se je njihov načrt izjalovil. Med spopadom so Palestinci ubili vseh devet talcev. Ubitih je bilo tudi pet ugrabiteljev in en nemški policist.

Izrael je takratne zahodnonemške oblasti obtožil, da niso v zadostni meri poskrbele za varnost na olimpijskih igrah. V nedavnem članku nemškega tednika Spiegel je pisalo, da se Nemci niso zmenili za jasna opozorila o možnosti terorističnega napada na igrah.

V Münchnu so se spomnili tragedije iz leta 1972