Notranjost letala po požaru. Foto: Reuters
Notranjost letala po požaru. Foto: Reuters
Letalska nesreča v Iranu

Letalo Topoljev 154, v lasti iranske letalske družbe Taban Airlinea je zletelo s pristajalne steze, ob tem pa se je odlomila približno tretjina njegovega zadnjega dela. Ogenj je uničil trup letala, eno izmed kril in zadnji del letala, ki je vzletelo v mestu Abandan na jugu države. Med pristajanjem naj bi bilo v Mashhadu slabo vreme in slaba vidljivost.

"Na krovu letala je bilo 157 potnikov in 13 članov posadke. V nesreči ni nihče umrl, večina ranjenih pa je v dobrem stanju," je sporočil vodja reševalne ekipe. Ranjence so prepeljali v tri bolnišnice.

Zastarela flota letalskih družb
V zadnjih letih je bilo v Iranu nekaj večjih letalskih nesreč, iranske letalske družbe pa se spoprijemajo s težavami pri vzdrževanju svojih letal. Teheran za to krivi ameriške sankcije, ki iranskim letalskim družbam onemogočajo posodabljanja ameriških letal, kupljenih pred islamsko revolucijo leta 1979, in otežujejo dobavo rezervnih delov iz Evrope. Številne letalske družbe so zato kupile ruska letala, številna še iz časov Sovjetske zveze.

Najhujša letalska nesreča v Iranu se je pripetila februarja 2003. V Rusiji narejeno letalo Iljušin se je zaletelo v gore na jugovzhodu Irana. Umrla sta 302 človeka. Večinoma so bili pripadniki Revolucionarne garde.

Letalska nesreča v Iranu