Napad se je zgodil v samem središču največjega turškega mesta. Foto: Reuters
Napad se je zgodil v samem središču največjega turškega mesta. Foto: Reuters
Eksplozija avtomobila bombe v Carigradu
Bombni napad v Carigradu

Z razstrelivom napolnjen avtomobil je razneslo med jutranjo gnečo in na prizorišče napada so takoj prihitela reševalna vozila. Eksplozija je bila sprožena na daljavo v trenutku, ko je mimo pripeljalo avtobus s policisti.

Med 11 žrtvami napada je sedem policistov in štirje civilisti, je povedal guverner Carigrada Vasip Sahin. Po nekaterih poročanjih naj bi se po eksploziji v okolici slišalo streljanje.

Turški predsednik Tayyip Erdogan je po napadu obiskal ranjene v bolnišnici in v pogovoru z novinarji napovedal, da se bo boj proti teroristom nadaljeval do konca.

Ameriški veleposlanik v Turčiji John Bass je sporočil, da Washington stoji "z ramo ob rami" s svojo zaveznico v zvezi Nato.

Niz napadov v zadnjem času
Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, v preteklosti pa so podobne napade izvajali kurdski, islamski in levičarski skrajneži. Napadi v Turčiji se v zadnjem obdobju stopnjujejo, kar gre pripisati vojni v sosednji Siriji in propadu mirovnega dogovora s kurdskimi separatisti.

Erdogan je prepričan, da oborožene skupine napadajo civiliste, ker izgubljajo boj s turškimi varnostnimi silami.

Letos so Turčijo pretresli že trije večji in odmevnejši napadi. Januarja je bilo v napadu v Carigradu ubitih 12 nemških turistov, ko se je med njimi razstrelil domnevni pripadnik skrajne skupine Islamska država.

Mesec dni pozneje je bilo v napadu na vojaški konvoj v prestolnici Ankara ubitih 28 ljudi. Marca je sledil napad kurdskih skrajnežev v Ankari, ko je bilo ubitih 35 ljudi.

Eksplozija avtomobila bombe v Carigradu
Bombni napad v Carigradu