Obama je prišel v New York sporočit, da so držali obljubo, da bo pravica dosegla načrtovalce terorističnih napadov. Foto: Reuters
Obama je prišel v New York sporočit, da so držali obljubo, da bo pravica dosegla načrtovalce terorističnih napadov. Foto: Reuters
Obama obiskal točko nič

Nekaj dni po usmrtitvi vodje Al Kaide Osame bin Ladna, ki je bil odgovoren za teroristične napade 11. septembra 2001, se je ameriški predsednik odpravil v New York.

Najprej se je srečal s pripadniki 54. gasilske brigade, ki so v napadih izgubili 15 svojih kolegov, nato pa se je odpravil še na točko nič na Manhattnu, kjer sta nekoč stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra in kjer je v spremstvu policistov položil venec v spomin na žrtve napadov. Pogovarjal se je tudi s svojci žrtev.

"Prišel sem samo, da se vam zahvalim. To je simbolično prizorišče izjemnega žrtvovanja, ki se je zgodilo tistega groznega dne pred skoraj desetimi leti," je gasilcem dejal Obama in dodal, da je uboj bin Ladna poslal sporočilo vsemu svetu in tudi domovini - ko rečemo, da ne bomo pozabili, mislimo to, kar rečemo.

Newyorškim policistom se je Obama zahvalil za njihova izjemna dejanja in jih pozval, naj še naprej ostanejo pozorni, saj še vedno obstajajo grožnje skrajnežev.

Čas za zaprtje Guantanama
Skupina Družine 11. septembra za mirnejši jutri so Obamo pozvale, naj zdaj zapre ameriški vojaški zapor v Guantanamu na Kubi, kjer so zaprti teroristični osumljenci, in pripelje domov vojake iz Afganistana ter Iraka.

"Naj bo venec, ki ste ga danes položili v spomin na naše ljubljene, več kot samo simbolno dejanje," so zapisali v izjavi za javnost.

Bush: Slišali nas boste
Obamov predhodnik George Bush je tri dni po napadih obiskal točko nič in na ruševinah izrekel besede: "Ljudje, ki so zrušili te zgradbe, nas bodo kmalu slišali." Obljubo je izpolnil že čez nekaj tednov, ko so ameriške sile napadle Afganistan, a jim ni uspelo prijeti bin Ladna, ki se jim je izmuznil med bombardiranjem njegovih skrivališč v gorovju Tora Bora. Od takrat se je za vodjo Al Kaide izgubila vsaka sled, do začetka tedna, ko je bil ubit v Pakistanu.

Obama obiskal točko nič