Ameriški pravosodni minister je dejal, da je bil bin Laden zakonita tarča, saj je bil sovražni poveljnik. Foto: EPA
Ameriški pravosodni minister je dejal, da je bil bin Laden zakonita tarča, saj je bil sovražni poveljnik. Foto: EPA
Sudan
V Kartumu v Sudanu se je zbralo okoli tisoč ljudi, ki so se poklonili ubitemu bin Ladnu. Američani se bojijo, da bi krute fotografije spodbudile novo nasilje, muslimani pa bi bin Ladna lahko začeli dojemati kot mučenika. Foto: Reuters
Ameriško vodstvo
Ameriški vrh si je akcijo ogledal v živo, saj so imeli specialci na čeladah kamere. Foto: EPA
ZDA ne bodo objavile fotografij

"Nobenega dvoma ni, da smo ubili Osamo bin Ladna," je v pogovoru za ameriško televizijo dejal Obama, ko je sporočil svojo odločitev, da ne bodo objavili fotografije trupla vodje Al Kaide.

"Bin Ladna ne boste več videli hoditi po tej zemlji," je zatrdil.

Pred odločitvijo Obame je direktor Cie Leon Panetta sicer napovedal, da bodo ZDA "na neki točki" objavile fotografije trupla Osame bin Ladna, vendar se bo za to odločila Bela hiša. "Ljudje vedo, da te fotografije imamo, zato se mi zdi pomembno, da jih tudi objavimo," je dejal Panetta, ki pa ni znal povedati, kdaj bi se to lahko zgodilo.

Bela hiša se zaveda, da bi fotografski in videoprizori, posneti med operacijo, v kateri je bil ubit vodja teroristične celice Al Kaida, pomagali prepričati vse dvomljivce, ki niso prepričani o bin Ladnovi smrti, po drugi strani pa bi lahko po svetu spodbudile še več negativnih in sovražnih pogledov, usmerjenih proti ZDA.

"Jasne, a grozljive fotografije"
Po besedah neimenovanega vladnega predstavnika je Bela hiša prejela tri serije fotografij. Prvo naj bi posneli v hangarju v Afganistanu, na njem pa naj bi bili bližnje fotografije bin Ladnovega trupla.

Uradnik je fotografije, na katerih je od blizu slikan bin Ladnov obraz, opisal kot "jasne, a grozovite". Na njih naj bi imel ubiti "ameriški sovražnik številka ena" velike strelne rane pri obeh očesih, zato te fotografije po njegovem mnenju nikakor ne bi bile primerne za objavo na naslovnicah svetovnih časopisov in za prikazovanje v drugih medijih. Druge serije fotografij pa naj bi prikazovale vdor v poslopje, v katerem se je skrival bin Laden, in njegov pogreb na morju.

POSLOVILNI GOVOR?
Po poročanju nekaterih ameriških medijev je v kratkem pričakovati vsaj še en, do zdaj še neobjavljen posnetek z besedami Osame bin Ladna. Nekateri ugibajo, da bi lahko objavo v primeru svoje smrti naročil kar sam bin Laden. Posnetek naj bi bil narejen pred kratkim, ni pa znano, ali je bin Laden morda vedel, da ZDA ožijo obroč okoli njega, niti to, ali gre za zvočni ali videodokument. Neki ameriški uradnik je dejal, da se posnetek že prebija po skrivnih medijskih kanalih Al Kaide.

Je analiza DNK-ja dovolj?
Senatorka Diane Feinstein, ki predseduje senatnemu obveščevalnemu odboru, je v torek izjavila, da ne vidi nikakršne potrebe za objavo fotografij, saj o njegovi smrti obstajajo drugi dokazi.

"Analiza vzorca DNK-ja po mojem mnenju povsem zadošča," je prepričana. Z njo pa se ne strinja predsedujoči senatnemu odboru za domovinsko varnost Joe Lieberman, ki meni, da bi z objavo fotografij Washington odstranil vse sence dvoma o uspešnosti operacije in o tem, da je človek, ki so ga pripadniki posebnih enot ubili, zares najbolj iskani človek na svetu.

"ZDA bi morale objaviti fotografije njegovega trupla, saj lahko le tako potrdimo njegovo smrt. Za objavo se ne zavzemam, le če bi Al Kaida sama priznala, da je izgubila svojega duhovnega vodjo," je dejal.

Spomnimo, svetovni mediji so le nekaj ur zatem, ko je Obama razkril skrivno operacijo in bin Ladnovo smrt, objavili fotografijo domnevno bin Ladnovega obraza, a se je kmalu izkazalo, da gre za fotomontažo oziroma že staro fotografijo, sestavljeno iz dveh drugih.

"Legitimna tarča"
Ameriški pravosodni minister Eric Holder je v obrambo uboja bin Ladna dejal, da je bil vodja Al Kaide legitimna vojaška tarča in je šlo za dejanje nacionalne samoobrambe.

"Naj povem povsem jasno: operacija, v kateri je bil ubit Osama bin Laden je bila zakonita. Bil je vodja Al Kaide, organizacije, ki je izvedla napade 11. septembra. Priznal je svojo vpletenost," je bil odločen Holder, ki je še povedal, da bin Laden ni imel nobenega namena, da se preda.

ZDA ne bodo objavile fotografij