Protestniki so požgali več stavb. Foto: Reuters
Protestniki so požgali več stavb. Foto: Reuters
Na prizorišče so prijahali oboroženi policisti na konjih. Foto: Reuters
Divjanje na severu Londona

Britanske oblasti pozivajo k umiritvi strasti le nekaj ur po tem, ko so protestniki v Tottenhamu, severnem delu Londona, požigali policijske avtomobile, dvonadstropni avtobus in eno trgovino v znak protesta zaradi smrti tamkajšnjega prebivalca. Policisti so le stežka zaprli cesto v strahu, da bodo številčno premagani.
Demonstracije so se začele mirno v soboto zvečer, ko se je okoli 30 prijateljev in sorodnikov žrtve v znak protesta zbralo pred tottenhamsko policijsko postajo. 29-letnega Marka Duggana je v četrtek med akcijo ustrelila policija. Podrobnosti incidenta še preiskujejo.

Plenjenje in požiganje trgovin
Okoli tri ure pozneje so se protesti zaostrili, ko je množica narasla in začela metati steklenice in opeke v policijska vozila in jih nato še požigala. Pozneje so se po poročanju Independenta lotili še izložb in trgovin, očividci pa poročajo, da so iz nekaterih trgovin plenilci vozili cele vozičke ukradenih dobrin.

Iz neke stavnice so odnesli cel sef. Protestniki so se lotili tudi fotografov, ki so želeli posneti prizore, nato so požgali londonski dvonadstropni avtobus in se stepli s policijo, ki je morala poiskati okrepitve v policistih na konjih in v helikopterjih.

Po poročanju nekega novinarja za Sky News so bili na prizorišču protestov tudi otroci. "Množica je štela od 200 do 400 protestnikov, ki so vlamljali v trgovine in metali steklenice mleka. Sprva je bilo na prizorišču le 15 policistov, ne vem, kako je mogoče, da so bili tako nepripravljeni in da niso pričakovali težav," je povedal novinar, ki živi v Tottenhamu.

"Nobenih opozoril pred takimi izgredi, kot smo jim bili priča nocoj, nismo dobili," je dejal policijski načelnik Stephen Watson. "Zavedamo se povišane napetosti v skupnosti, ki je razumljiva po tragični smrti Marka Duggana."

Britanski politiki so se združili v kritiki nasilja, v katerem je bilo ranjenih 26 policistov in trije civilisti. Aretiranih je bilo 46 ljudi. Downing Street 10 je dogodke opisal kot "povsem nesprejemljive". "Nobenega opravičila ni za nasilje, s katerim sta se soočila policija in javnost ali za povzročeno materialno škodo. Zaradi divjanje ja bila sprožena policijska preiskva," je sporočil tiskovni predstavnik urada britanskega premierja Davida Camerona.

Divjanje na severu Londona