Bojevali so se za različne vojske, a zdaj so haaški priporniki prisiljeni živeti drug ob drugem. Foto: Reuters
Bojevali so se za različne vojske, a zdaj so haaški priporniki prisiljeni živeti drug ob drugem. Foto: Reuters

V priporu haaškega sodišča v Scheveningenu na Nizozemskem je trenutno okoli 40 ljudi, ki so obtoženi za zločine med vojnami na območju nekdanje Jugoslavije. Po letošnjem prijetju nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića in nato še nekdanjega vodje hrvaških Srbov Gorana Hadžića se je končalo iskanje haaških beguncev in pred sodiščem je zdaj naloga dokončati svoje delo.

Sarajevski fotoreporter agencije Reuters Damir Šagolj si je lahko kot prvi novinar do zdaj ogledal prostore haaškega pripora, kjer prebivajo obtoženci in čakajo na konec svojih sodnih procesov. V priporu, ki ga je Šagolj poimenoval haaški Hilton, je zanje dobro poskrbljeno in jim pravzaprav ne manjka skoraj ničesar, razen svobode.

Med drugim so jim na voljo telovadnica, umetniška delavnica, teniško in košarkaško igrišče. Šagolj je slišal, da na teniškem igršču nima konkurence hrvaški general Ante Gotovina, ki je so ga obsodili zaradi vojnih zločinov nad civlisti, zdaj pa čaka na preučitev svoje pritožbe.

"Nasproti v vojni, skupaj na zabavah"
Ker v priporu ni dovoljena uporaba prenosnih telefonov, imajo pa med celicami telefonske govorilnice, kjer lahko za klice porabijo 30 evrov mesečno. Dostopa do medmrežja nimajo, pišejo lahko samo pisma. Na televizijah v svojih celicah imajo možnost gledanja tujih in domačih programov. Redno jim dostavljajo časopise in knjige.

Priporniki celo prirejajo zabave, na katerih opazovalec nima občutka, da so se nekoč gledali prek puškinih cevi. Rojstne dneve in verske praznike proslavljajo skupaj, prav tako kot so jih v časih Titove Jugoslavije, ko sta vladali bratstvo in enotnost. Možje, ki so se nekoč bojevali zaradi drugačne etnične in verske pripadnosti, so zdaj za isto mizo in praznujejo verske praznike drug drugega.

"Skupaj kuhajo za praznike svetnikov in potrebščine nabavljajo v balkanski trgovini. Celo zaporniško krilo sedi skupaj in praznuje, kar koli že je," je dejal vodja haaškega pripora David Kennedy in dodal, da se tudi ob igranju nogometa v moštva ne porazdelijo glede na etnično pripadnost. Kenedy celo pove, da ni bilo še nobenega incidenta, ki bi bil povezan z etnično ali versko pripadnostjo.

"Razumejo se, ker so v istih okoliščinah," je pojasnil Kennedy. Čeprav so v priporu tudi samice z žimnicami na tleh, pa se do zdaj nihče od obtoženih še ni znašel tam, saj ni bilo te potrebe. "Najlažje in najbolje jo pač odneseš, če se razumeš s sosedi," je sklenil vodja haaškega pripora.