Zaradi sumov o tem, kaj je zakrivilo nesrečo blizu Smolenska, so se odnosi med Poljsko in Rusijo poslabšali. Foto: EPA
Zaradi sumov o tem, kaj je zakrivilo nesrečo blizu Smolenska, so se odnosi med Poljsko in Rusijo poslabšali. Foto: EPA
Dve leti od nesreče v Smolensku

Nesreča še naprej sproža nesoglasja v poljski politiki. Vodja opozicije, brat dvojček umrlega predsednika Jaroslaw Kaczynski, se, ker zavrača ugotovitve preiskave o nesreči, ni udeležil žalne slovesnosti, ki jo je na varšavskem pokopališču Powazki, kjer je pokopana večina žrtev, pripravila vlada. Njegova stranka Zakon in pravičnost je pripravila svojo slovesnost pred predsedniško palačo.

Jaroslaw ne verjame uradni razlagi
Kaczynski vlado premierja Donalda Tuska obtožuje, da ne želi razkriti pravega vzroka za tragedijo pri Smolensku. Trdi, da ni šlo za nesrečo, kot je ugotovila preiskava, temveč za zaroto Rusije. Pred ruskim veleposlaništvom v Varšavi je v ponedeljek zvečer protestiralo več sto ljudi, ki so prav tako prepričani, da je bila nesreča pravzaprav umor. Neuradna preiskava stranke Zakon in pravičnost naj bi ugotovila, da sta odjeknili dve eksploziji, preden je letalo padlo na tla.

Nesreča na poti na obletnico pokola
Letalo, na katerem je bilo ob Lechu Kaczynskem še 95 ljudi, je bilo na poti na slovesnost ob 70. obletnici pokola več kot 20.000 Poljakov v Katinskem gozdu med drugo svetovno vojno, ki ga je zagrešila Rdeča armada. Nesreča se je zgodila tik pred pristankom na letališču v Smolensku v Rusiji. Tako uradna poljska kot ruska preiskava sta pokazali, da je bila nesreča 10. aprila 2010 posledica slabega vremena in napake pilotov. Poljski preiskovalci pa so ob koncu zapisali še, da so k nesreči prispevala dejanja ruskih nadzornikov letalskega prometa.

Hči prvega para še vedno čuti žalost
Spominska slovesnost je potekala tudi v Smolensku na zahodu Rusije, kjer sta žalni venec položila poljski kulturni minister Bogdan Zdrojewski in predsednik ruske dume Sergej Nariškin.

Marta Kaczynski, hči pokojnega prvega predsedniškega para – v nesreči je umrla tudi Lechova žena Maria -, je poljskim medijem povedala, da se žalost, ki jo je čutila, ko je izvedela za smrt staršev, vrača vsak dan. "Rada bi izrazila hvaležnost vsem tistim, ki se spominjajo mojih staršev in imajo pogum, da to pokažejo," je dejala.

Dve leti od nesreče v Smolensku