Egipt je najštevilčnejša in najvplivnejša arabska država, zato je uspeh revolucije pogoj za njen uspeh v celotnem arabskem svetu. Foto: EPA
Egipt je najštevilčnejša in najvplivnejša arabska država, zato je uspeh revolucije pogoj za njen uspeh v celotnem arabskem svetu. Foto: EPA
Trg Tahrir v Kairu - 1. obletnica začetka vstaje v Egiptu
Na znamenitem trgu Tahrir v središču Kaira se je zbralo na stotisoče ljudi, ki so proslavili prvo obletnico začetkov protestov. Foto: Reuters

Vrhovni vojaški svet je 25. januar razglasil za državni praznik in napovedal razkošne slovesnosti z ognjemeti, vojaškimi paradami in letalskimi mitingi. Aktivisti, ki so bili gonilna sila revolucije, razloga za veselje ne vidijo in so pozvali k novim protestom po vsej državi.

Pred letom še Mubarak, zdaj svobodno izbran parlament
Po besedah aktivistov pot Egipta v demokracijo še zdaleč ni končana, čas za praznovanja pa bo, ko bodo oblast v državi v celoti prevzeli civilni predstavniki ljudstva, kar naj bi se uradno zgodilo junija z izvolitvijo novega predsednika države, čeprav mnogi svarijo, da namerava vojska tudi po predsedniških volitvah obdržati del politične moči v svojih rokah.

Še pred letom dni si je bilo nemogoče predstavljati današnjo realnost v Egiptu - dolgoletnemu avtokratskemu predsedniku sodijo zaradi nasilne zadušitve lanskih protestov in zaradi korupcije, v ponedeljek pa se je na ustanovi seji zbral nov parlament, v katerem imajo islamisti več kot dvetretjinsko večino.

Po 30 letih odprava delnih izrednih razmer
V torek je vodja vrhovnega vojaškega sveta Husein Tantavi napovedal, da bodo po vsem Egiptu delno odpravili izredne razmere, ki veljajo že več kot 30 let. Odprava izrednih razmer je poleg prehoda na izvoljene civilne oblasti ena glavnih zahtev aktivistov, ki tudi po strmoglavljenju Mubaraka vztrajajo pri protestih.

Kot je pojasnil Tantavi, bodo izredne razmere ostale v primeru boja proti "dejanjem brutalnežev", s čimer vojska po mnenju nekaterih zgolj upravičuje zatiranje protestov.

Egiptovske oblasti pa so ob obletnici vstaje danes izpustile skoraj dva tisoč zapornikov. Po navedbah predstavnikov varnostnih oblasti so že izpustili 1959 zapornikov, ki jih je vodja vrhovnega vojaškega sveta Husein Tantavi pomilostil v soboto. Še 1014 zapornikov, ki so bili obtoženi kriminalnih dejanj, pa naj bi predčasno izpustili zaradi lepega obnašanja.