Pred vrati Downing Streeta je kraljico pričakal premier Cameron. Foto: EPA
Pred vrati Downing Streeta je kraljico pričakal premier Cameron. Foto: EPA
Cameron prepustil sedež kraljici

Pri vhodu na Downing Street je britansko kraljico sprejel premier David Cameron, nato pa je sledilo rokovanje z ministri, ki so Elizabeti II. podarili 60 pogrinjkov v spomin na njeno 60. obletnico vladanja.

Elizabeta II. je prvi britanski monarh, ki je v miru sodeloval na seji britanske vlade po kralju Juriju III. leta 1781. Kraljičin oče, kralj Jurij VI., se je sicer udeležil seje vlade, vendar v času druge svetovne vojne in ne na Downing Streetu.

Prva tema na današnji seji je bila "kraljevska", saj so govorili o spremembi pravil za nasledstvo na prestolu, v skladu s katero bo v prihodnje prestol zasedla prvorojenka. Do zdaj je imel namreč prednost njen brat, četudi je bil mlajši.

Čeprav je britanska kraljica vrhovni poglavar države, pa je njen vpliv na dnevno politiko zgolj formalen. Predsednik vlade se sicer vsak teden sestane s kraljico v Buckinghamski palači in jo seznani z dogajanjem. Kraljica potrjuje tudi odločitve ministrov in formalno imenuje premierja.

Naloga kraljice je tudi, da slovesno odpre zasedanje parlamenta in pri tem prebere govor, ki ji ga sestavi vlada in v katerem navede prihodnje naloge ministrskega zbora.

Cameron prepustil sedež kraljici