Eksplozija je povzročila predvsem gmotno pkodo. Foto: Reuters
Eksplozija je povzročila predvsem gmotno pkodo. Foto: Reuters
Bomba v Španiji

Po eksploziji ob okoli pol petih zjutraj je na cesto odpadel del pročelja vojašnice. Večina poškodovanih je dobila ureznine in modrice, 38 ljudi pa so prepeljali v bolnišnico. "Vsa okna so razbita. Vojašnica je zelo poškodovana in pravi čudež je, da ni bil nihče resneje poškodovan," je dejal predstavnik Civilne garde in dodal, da je napad najverjetneje izvedla baskovska separatistična organizacija Eta.

Eta je v zadnjih štirih desetletjih boja za neodvisnost Baskije zakrivila smrt okoli 800 ljudi. Zadnji uboj, pripisan baskovski organizaciji, se je zgodil 19. junija, ko je v Bilbau v eksploziji avtomobila umrl policijski inšpektor.

Organizacija je pod pritiskom, da dokaže, kako je še vedno sposobna izvajati napade kljub nizu aretacij njenih članov v zadnjem času, vključno z enim izmed domnevnih voditeljev. Jurdan Martitegi, ki je padel v roke policije aprila, je že četrti vidnejši član Ete, ki je bil aretiran v letu dni.

Vlada premierja Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera je prekinila mirovna pogajanja z Eto, potem ko je organizacija na madridskem letališču decembra 2006 ubila dva človeka.

Bomba v Španiji