Na posnetku, ki je obkrožil svetovni splet, je mogoče videti otroke, kako bežijo iz učilnice. Foto: www.youtube.com
Na posnetku, ki je obkrožil svetovni splet, je mogoče videti otroke, kako bežijo iz učilnice. Foto: www.youtube.com
Pismo
Slika poslovilnega pisma napadalca. Foto: EPA

Wellington Menezes Oliveira, 24-letni nekdanji študent šole na zahodu Ria de Janeira, je ob osmi uri zjutraj po tamkajšnjem času vstopil v šolo Tasso da Silveira in njenim predstavnikom dejal, da je prišel, da bi predaval učencem. Učence je nato postavil ob zid in jih začel streljati v glave, medtem pa je vpil: "Vse vas bom pobil."

To je bila največja morija v brazilskih šolah, saj je umrlo 12 otrok - dva dečka in deset deklic -, starih od 12 do 15 let, najmanj 12 pa je hudo ranjenih in se zdravijo v bolnišnici. Tragedija bi lahko bila še hujša, če ne bi napadalca v nogo ustrelil policist. Napadalec je padel po stopnicah, nato pa storil samomor.

Posnetek prikazuje otroke, ki bežijo
Deček, ki je bil priča streljanju, a sam ni bil ranjen, je povedal, da je bilo kot v grozljivki. "Vsi smo se ulegli na tla in utihnili. Učiteljica nam je naročila, naj bomo tiho, da nas strelec ne opazi," je povedal učenec in priznal, da jih je bilo strah, da bodo umrli tudi sami. Posnetek varnostnih kamer, ki se je pojavil na medmrežju, prikazuje otroke, kako bežijo in kličejo na pomoč, številni pa imajo srajce umazane od krvi.

Družine in sošolci žrtev napada še vedno ne dojemajo, kaj se je zgodilo, in skušajo razumeti, kaj je 24-letnika pripeljalo do tega, da je zakrivil takšno tragedijo. "Vsak dan slišimo in beremo o teroristih v tujini, a mislili smo, da se to pri nas ne more zgoditi. Pa se je," je povedal Clemilson Perreira Chagas, bratranec ene izmed žrtev napada.

Napadalec za seboj pustil pismo
Motiv napada na šolo še ni znan, policija pa je sporočila, da je imel napadalec pri sebi dve pištoli in precej zmedeno poslovilno pismo, v katerem je omenjal virus HIV in svojo namero, da se bo ubil. V pismu je napadalec izrazil željo, kako naj poskrbijo za njegovo truplo. Zapisal je, da naj ga slečejo, okopajo in zavijejo v belo rjuho, ki jo je prinesel s sabo, nato pa ga položijo v krsto. Zapisal je tudi, da naj se njegovega trupla brez rokavic dotikajo le brezmadežni, in izrazil željo, da ga pokopljejo ob materi.

V pismu je napadalec zapisal tudi, da hišo, kjer je živel zadnje mesece, zapušča organizacijam, ki skrbijo za zapuščene živali. "Tisti, ki bodo prevzeli mojo hišo, naj spoštujejo mojo željo, saj je bila to tudi želja mojih staršev," je še zapisal Wellington Menezes Oliveira.