Presrečni pari so v vrstah čakali pred sodišči v Washingtonu. Foto: Reuters
Presrečni pari so v vrstah čakali pred sodišči v Washingtonu. Foto: Reuters
Par s poročnim dovoljenjem. Foto: Reuters

Na stotine gejevskih in lezbičnih parov je že v četrtek minuto po polnoči dvignilo svoja poročna dovoljenja, a zaradi tridnevne obvezne čakalne dobe so prve poroke lahko sklenili šele v nedeljo, navaja AP. Nekatera sodišča so se prav v ta namen odprla že opolnoči in začela poročati pare.
Eden izmed prvih parov, ki so dahnili usodni "da", sta bila 31-letni Jonathon Bashford in 29-letni Matthew Wiltse. Par, ki je skupaj že 10 let, je že septembra priredil veliko slavje. Takrat sta se registrirala kot "partnerja", a pravita, da sta si želela biti med prvimi, ki bi bili tudi uradno poročeni. "Niti sekunde dlje nisva hotela čakati," je povedal Wiltse.
Novembra so Washington, Maine in Maryland postale prve zvezne države, ki so na referendumu sprejele zakon o istospolnih porokah. S tem so se pridružile šestim drugim zveznim državam (New York, Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont in Washington), ki so že sprejele take zakone.
54 odstotkov ZA
Po poročna dovoljenja so začeli v četrtek prihajati tudi pari v Marylandu, čeprav bodo njihova dovoljenja začela veljati šele 1. januarja. V Mainu se bo to zgodilo tri dni prej. Istospolni pari, ki so se že predtem poročili v kateri izmed drugih zveznih držav, ki so to omogočale, se bodo zdaj morali še enkrat poročiti v svoji matični zvezni državi.
V Washingtonu je skoraj 54 odstotkov volivcev glasovalo za istospolne poroke. Zakon ne zahteva od verskih organizacij ali cerkev, da opravijo obred, niti ne predvideva kazni za cerkve, ki bi zavrnile poroke istospolnih parov.
A istospolni pari tudi s poroko še ne bodo dobili vseh ugodnosti heteroseksualnih zakoncev - tako zaradi zveznega zakona o porokah iz leta 1996 (DOMA), ki istospolnih porok ne priznava, nimajo pravice do zveznih pokojnin, zdravstvenega zavarovanja in drugih vladnih ugodnosti. Se pa je ameriško vrhovno sodišče zavezalo, da bo še v aktualnem mandatu obravnavalo temo istospolnih porok.