Strokovanjki opozarjajo, da bi se lahko naftni madež hitro dotaknil obale. Foto: EPA
Strokovanjki opozarjajo, da bi se lahko naftni madež hitro dotaknil obale. Foto: EPA
Madež vedno bliže ameriški obali

Višja predstavnica ameriške obalne straže je povedala, da so odkrili novo luknjo na naftni ploščadi v Mehiškem zalivu, ki je potonila prejšnji teden. Admiralka Mary Landry je povedala, da naj bi v morje, ki je samo 80 kilometrov oddaljeno od obale ameriške zvezne države Louisiane, na dan steklo kar 5.000 sodčkov nafte. Preden so odkrili novo luknjo, so bile ameriške oblasti prepričane, da v vodo vsak dan steče "le" 1.000 sodčkov nafte.

"To sicer ni povsem natančna številka, ko ocenjujemo količino nafte, ki steče v morje, a strokovnjaki so svojo oceno podali na podlagi zračnih slik in potovanja naftnega madeža, zato mislimo, da v vodo steče približno 5.000 sodčkov nafte," je povedala Landryjeva, ki je zadolžena za čiščenje madeža.

Z nadzorovanim požiganjem v bran naravi
Landryjeva je povedala tudi, da bi lahko čiščenje madeža trajalo več mesecev in da bodo skušali čim več nafte zažgati. "S tem, ko se madež giblje vse bliže obali Louisiane, kjer imamo skoraj 40 odstotkov močvirja, ki je dom številnim pticam in ribam, bi nadzorovan požig nafte lahko rešil naravo," je še dodala Landryjeva. Pripadniki obalne straže so že zažgali del nafte približno 50 kilometrov zahodno od delte Misisipija. Landryjeva je ob tem povedala, da so nadzorovane požige že izvajali in da so se izkazali za učinkovite, saj so požgali od 50 do 95 odstotkov nafte, dim, ki se ob tem širi v ozračje, pa naj bi bil manj nevaren kot sam naftni madež.

O nesreči so obvestili tudi ameriškega predsednika Baracka Obamo, njegova administracija pa je ponudila, da bi madež pomagali obvladovati tudi pripadniki vojske.

Naftni madež se lahko še širi
Naftni madež je trenutno velik približno 74.100 kvadratnih kilometrov, njegov skrajni rob pa je od ustja Misisipija oddaljen le 32 kilometrov. Vremenoslovci opozarjajo, da bi lahko vetrovi, ki jih napovedujejo za konec tedna, madež pripeljali še bliže obali. Guverner Louisiane Bobby Jindal je zato razglasil izredne razmere, ki bodo v veljavi najmanj mesec dni. Madež naj bi v Louisiani in sosednjem Mississippiju neposredno prizadel najmanj deset naravnih rezervatov.

Naftno ploščad ob obali Louisiane, ki jo ima v najemu podjetje BP, je pred enim tednom po eksploziji zajel požar, zato je potonila. Iz poškodovane vrtine v morje izteče več tisoč sodčkov nafte na dan, strokovnjaki pa se bojijo, da bo naftni madež poškodoval obalo in močvirje ob njej.

Madež vedno bliže ameriški obali