Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 91 glasov Ocenite to novico!
Jean-Claude Juncker in Miro Cerar
Zelo pristen stisk rok Junckerja in Cerarja. Na dvostranskih pogovorih sta govorila tudi o teranu. Foto: BoBo
Cerar, Juncker (levo)
Vsebina dvostranskih pogovorov Junckerja in Cerarja je za zdaj še neznanka. Foto: BoBo
VIDEO
Juncker na obisku v Sloveniji
VIDEO
Juncker začenja dvodnevni...

Dodaj v

Foto: Juncker o zaščiti terana: Preučili bomo nova dejstva

Slovenijo vidi kot gonilno silo EU-ja
2. marec 2017 ob 06:52,
zadnji poseg: 2. marec 2017 ob 17:47
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je po srečanju s premierjem Mirom Cerarjem glede vprašanja zaščite terana dejal, da bodo v komisiji preverili resničnost novih dejstev.

Juncker je na novinarski konferenci po dvostranskem srečanju na Brdu dejal, da bodo v komisiji ponovno preučili vse novosti v povezavi z delegiranim aktom o izjemi za Hrvaško glede terana. "Preveriti moramo resničnost novih dejstev. Če citiram Johna Maynarda Keynesa: Če se dejstva spreminjajo, se spreminja moja odločitev."

Cerar je predtem dejal, da je Junckerju izrazil pričakovanje, da bo Evropska komisija ustavila postopke za sprejem delegiranega akta. Po besedah slovenskega premierja je stališče Slovenije glede terana znano in ga ni spreminjala. "Teran je za nas slovensko vino s slovenskim poreklom ... Ob tem sem izrazil jasno pričakovanje, da glede na nova dejstva, ki so bila predstavljena ta teden, predsednik pretehta odločitev in na koncu ustavi postopek."

"Želim si Evropo prihodnosti"
Osrednji del pogovorov sta sogovornika namenila prihodnosti Evrope. Cerar je poudaril, da si Slovenija želi bolj povezane in trdnejše Evrope, in ob tem dejal, da se zaveda, da je za "EU prišla ura resnice".

"Moje stališče je zelo jasno: želim si Evropo prihodnosti in ne preteklosti. Ne želim si, da bi se EU vračal v čase, ki so pripeljali do hudih posledic za vse nas, zato menim, da moramo skupaj najti odgovore na tiste ideje, ki jih danes nekateri ponujajo kot populistične rešitve, Evropo pa skušajo peljati v 1. polovico 20. stoletja." Kot je dejal, sta oba z Junckerjem zagovornika integrirane Evrope in oba se zavedata pomena miru, demokratičnih vrednot in solidarnosti.

Ob tem je dejal, da sta s sogovornikom govorila o petih scenarijih, a da je mogoče, da bo teh pet scenarijev pripeljalo tudi do šestega ali sedmega scenarija.

"Kratkoročno, vsaj še letos ali nekoliko dlje, moramo težiti k temu, da že obstoječe pogodbe že implementiramo, da dokažemo, da je lahko EU že na obstoječih podlagah še vedno učinkovit in človeku prijazna skupnost, ki omogoča perspektivno mladih."

Predsednik Evropske komisije je glede prihodnosti EU-ja dejal, da mora EU končati integracijo, a "nikoli ne bo država", in da mora delovati ne proti narodom in državam članicam, temveč skupaj z njimi. "To je pomembno za male države članice. Te imajo enake pravice kot velike članice in tudi enako dostojanstvo. To dostojanstvo moramo ohraniti," je prepričan prvi mož Evropske komisije.

Eno od novinarskih vprašanj se je navezovalo tudi na vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško. Juncker je dejal, da zagovarja spoštovanje odločitve arbitražnega sodišla, k temu pa poziva tudi vpletene strani.

Juncker se bo srečal tudi s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom in s predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Višegrajska četverica proti EU-ju različnih hitrosti
Medtem so se v Varšavi sešli predsedniki vlad višegrajske četverice (Poljska, Češka, Madžarska in Slovaška) in izrazili nasprotovanje Evropski uniji več hitrosti. "Ne strinjamo se z razlikami v EU-ju in se nikoli ne bomo," je po srečanju povedala poljska premierka Beata Szydlo. "Ne želimo več ali manj Evrope, temveč boljšo Evropo." V skupni izjavi so zapisali, da od predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska pričakujejo uskladitev mnenj še pred vrhom EU-ja konec meseca v Rimu.

Pomemben del obiska je tudi dialog z mladimi. V Festivalni dvorani je potekal pogovor Junckerja, Cerarja in evropske komisarke za promet Violete Bulc z mladimi o prihodnosti EU-ja.

Nekaj poudarkov iz debate:

"Ne bom vam obljubil, da bo vsakdo izmed vas imel zagotovljeno stabilno službo. Zdaj mladi vedo, da bodo vsaj 10-krat v karieri zamenjali službo. To ni problem, če so dobro izobraženi in imajo znanja. Dejstvo pa je, da je drugače kot pred desetletji." Juncker o položaju in prihodnosti mladih

"Moč Evropske unije ni v vojaški moči, ampak v vrednotah. Če pogledamo v zgodovino Evrope, lahko vidimo, da je EU izjemen dosežek, ki se ga premalo zavedamo." Cerar o ključni osnovi EU-ja.

"Na to vprašanje morajo odgovoriti posamezne države, to ni stvar Evropske komisije." Juncker o tem, kdaj bo v EU-ju urejena legalizacija marihuane.

"Raje bi svoj delovnik posvetil bolj konstruktivnim zadevam, kot pa da se ure in ure ukvarjam z brexitom. Ne mislim, da bodo Veliki Britaniji sledile druge države, čeprav novi ameriški predsednik vabi članice k temu. Drugi ne bodo odšli, temveč bodo novi prišli, toda ne pred letom 2019." Juncker o brexitu

J. R., K. T.
false
false
false
Prijavi napako
Komentarji
amigo
# 02.03.2017 ob 07:30
Prosto po Junckerju: Preveč politikov posluša mnenje lastnega naroda. Se pravi, da morajo politiki poslušati vse druge samo lastnega naroda ne. Temu se pravi EU Juncker demokracija.
karlo6
# 02.03.2017 ob 07:38
Junker v Sloveniji te nihče ne rabi.
abi normal
# 02.03.2017 ob 07:40
nalijte mu čistega vina (teran jasno) pol pa plavat v piranski zaliv.
Follow Me
# 02.03.2017 ob 07:18
Oni vedo kaj je za nas boljše, brez da nas bi vprašali.
Funky_funky
# 02.03.2017 ob 07:58
Nekdo ki je vzrok, bi rad reševal posledice, smešno
Funky_funky
# 02.03.2017 ob 07:58
Neizvoljen predsednik, bančni lobist, pijanec, elitist, skratka nekdo, ki predstavlja vse kar je narobe v EU - pride nam pametovat o prihodnosti EU.

Upanja in prihodnost za EU več ni.
Dajo
# 02.03.2017 ob 07:36
Juncker je odpisan. Najprej morajo prit drugi ljudje potem se lahko pogovarjamo o rešitvah. Najboljse bi bilo miren kulturen razpad unije potem pa združevanje nazaj pod drugačnimi pogoji.
pašeresje
# 02.03.2017 ob 07:47
Juncker v Sloveniji o prihodnosti Evropske unije

O tem bo govoril Kalerghijev nagrajenec, ki ni bil neposredno izvoljen na to mesto, ampak izbran za kandidata po neki zlobirani kuhinji?

Prihodnost "Evropske" Unije, ki ji ni mar za lastne državljane, volilce in davkoplačevalce, ki bi jih očitno rada zamenjala. Dokaz je tudi, da so se raje znebili VB kot da bi upoštevala njihove želje glede ilegalnih migracij (torej spoštovanje zakonov).

Ali nam je bolj mar za lasten obstoj, za varno evropsko Evropo ali pa neko globalistično agendo ultrabogatih elit, ki jo izvaja institucija imenovana Evropska Unija?
k.u.j.o.
# 02.03.2017 ob 07:53
Prav hecno je, človek ki je pomagal skrivat miljarde multinacionalkam in jih še danes sčiti je dobrodošel v Sloveniji.....

Ne vem zakaj se ljudje sprenavedajo pri nas, nezadovoljstvo v EU je vedno večje.
Zgodil se je Brexit, vprašanja časa je Grexit, v Franciji je tudi burno in morebitna zmaga Le Penove, pomeni Frexit.... Italijani niso daleč..

EU ima v ospredju koristi kapitala in to je hudo narobe, da se to dojame pri nas, pa je seveda utopija....
johann
# 02.03.2017 ob 08:35
Grobar Evrope bi se rad pogovarjal o prihodnosti Evrope????
Sebastjan666
# 02.03.2017 ob 07:48
Juncker je priden oproda vatikanske jezuitske ideologije.
O tem priča med drugim njegova nagrada, ki jo je dobil - Gold Medal of the Jean Monnet Foundation for Europe

Jean Monnet je bil kot t.i. tvorec združene Evrope pripadnik raznih skrivnih organizacij, med drugim član Pilgrim Society, katere člani so prostozidarji, CFR člani, Royal Insitute for International Affairs člani, Bilderbergi, bankirji (Rockefeller, Lehman Brothers, Lazard, J.P. Morgan, Goldman Sachs, Lloyds Bank, Barkleys......),IMF, World Bank, State Department (ki ga itak vodijo člani CFRa).....
Med njimi so na vrhu tisti, ki so financirali Hitlerja in Lenina na oblast - skratka fašisti, ki so hoteli skupaj z Nemčijo pripeljati fašizem v ZDA.
Jean Monnet je pripadal skrivni združbi imenovani Le Cercle - kot podskupina Pilgrim Society.

In človek, ki je vodil Le Cercle v tistem času, je bil Jean Violet - pripadnik Opus Dei. Njegov dober sodelavec je bil seveda Otto von Habsburg.
rooster
# 02.03.2017 ob 08:13
Juncker v Sloveniji o prihodnosti Evropske unije

najprej se bomo pogovorili o sedanjosti njegovega davčno oaznega Luksemburga
samogledam
# 02.03.2017 ob 08:35
v prihodnosti bo Slovenija samo se SAO Kosovo.
ajvard
# 02.03.2017 ob 15:11
glede na to, da pijanček danes prespi v Sloveniji, lahko po fotkah sklepamo, da bosta imela z Mirotom vročo noč.
cevrijan
# 02.03.2017 ob 20:01
Gledala sem prenos dogodka DIALOG Z DRŽAVLJANI MLADI IN PRIHODNOST EVROPSKE UNIJE. En komentar za organizatorje in udeležence:
Nivo obanašanja, dialoga in kulture na tem dogodku je bil porazen. Užaljen in napadalen ton in temeljno nerazumevanje pristojnosti EU bi mladim še lahko oprostili... a napadalnih vprašanj, osebnih napadov na govorce, kričanja v publiki, in skakanja v besedo govorcem ni mogoče označiti drugače kot skrajno arogantno in nekulturno početje.
Kot mlado izobraženo državljanko RS (ki ima, da ne bo pomote, tudi sama veliko vprašanj, kritik in zamer), me je sram obraza, ki so ga visokemu predstavniku iz tujine in vsem gledalcem televizijskega prenosa pokazali moji vrstniki. Iz funkcij govorcev, opisa dogodka kot tudi dejstva, da so dogodek vodili kar trije izkušeni moderatorji, bi osebi s primerno mero bontona in kulture morali biti povsem jasno, da je bil ta načrtovan v obliki strpnega intelektualnega dialoga.
Na takšen NAČIN, ki so ga pokazali udeleženci v publiki, pa ne bodo niti najboljši ARGUMENTI poslušani, kaj šele uslišani.
Še najbolj sem se zato strinjala s komentarjem ženske pri cca 1h30min dogodka, ki je opozorila na to, da prizadetost mladih nikakor ni izgovor za nestrpnost in aroganco, ki jo kažejo na tem dogodku. Žalostno (ironično) pa je, da je med Junckerjivim odgovorom na njeno vprašanje o strpnosti v publiki nek mladenič (v znak nestrinjanja?) skočil vznak in kriknil kot na kakšnem gladiatorskem ali nogometnem spektaklu.
Slovenska mladina, quo vadis? Ne krivite EU in ne krivite države, dokler niste prepričani, da zase lahko rečete, da ste najboljša, najbolj prizadevna, strpna in kulturna verzija sebe kar ste lahko!
dopisnik
# 02.03.2017 ob 09:14
Slovenija kot gonilna sila EU-ja

Tale Drunker je pa poln dobrih idej. Enkrat o Sloveniji kot hotspotu Evrope, sedaj kot ''gonilni sili'', jutri .... Očitno je v Cerarju & co. našel hvaležne stranke, ki jim prodaja svoje nebuloze. Slovenija gonilna sila Evrope? Hahahahahahahahaha ...
zapatist
# 02.03.2017 ob 16:11
Juncker o teranu: Preučili bomo nova dejstva

Danes zvečer.
Kekec99
# 02.03.2017 ob 09:23
@amigo
Prosto po Junckerju: Preveč politikov posluša mnenje lastnega naroda. ...
----------------------------------------------------------
Celotna EU posluša ZDA, državo katere zunanji dolg znaša 400 000 000 000 000 (štiristo tisoč milijard) dolarjev. Jugoslavija je razpadla ko je zmannjšala dolg na 16 milijard, povedali so da smo preveč zadolženi, Danes je Slovenija dolžna 50 milijard, vendar se štejemo za uspešne?
JJstyle
# 02.03.2017 ob 16:08
He, he, novinarji naslov ena A, bravo. Juncker pride predstavit vizijo razvoja EU 2025, vi pa v naslov vprašanje zaščite terana. Pa naj še kdo reče, da nismo narod provincialnih pijancev. Sami sebe ponižujemo s tem teranom. Čakam samo na vrh Trump-Putin na Bledu, kjer bo prva tema pogovora zaščita kraške rujne kapljice.
TineB
# 02.03.2017 ob 15:06
"Love is in the air!" (Ljubezen je v zraku!)

Fotografije povedo vse. LOL

(noregobe.press)
Sebastjan666
# 02.03.2017 ob 08:00
KLIPAN

Uh, kako sovraštvo do krščanskega demokrata.

Saj socialisti in komunisti in demokratični socialisti........ so na isti strani kot ta krščanski demokrat.
Prudi
# 02.03.2017 ob 15:44
A ste objavili slike :)))
Gay parade pa to :)
25kur
# 02.03.2017 ob 08:16
Na zdravje g. Junker
luckyss
# 02.03.2017 ob 16:37
Če bo Junc začel s "proučevanjem" terana, ga lahko zmanjka...in zadeva bo rešena ;)
groovemachine
# 02.03.2017 ob 21:18
A sta se tam na 8. sliki pol zalizala?
Zgleda že tko, hehe :)
siggi
# 02.03.2017 ob 09:27
Lahko bi se napisali kam ga gremo mladi pricakat s transparenti
STANE
# 02.03.2017 ob 08:41
Slovenija kot gonilna sila EU-ja

Tako ali podobno bo dejal za vse države,ki jih bo obiskal......politična retorika ,pač !
JANEZ BLOND
# 02.03.2017 ob 15:11
Junker pejt domov
obelix complicus
# 02.03.2017 ob 14:32
Dajte junkerju dva deci ... pa naj gre nazaj domov.
NoriPlanet
# 02.03.2017 ob 13:34
Uff, Slovenija gonilna sila EU?

Z delavci za 500 eur plače in upokojenci pri 300 eur ali še manj.
Prej bi rekel, da je Slovenija prikaz tistega, kar čaka kompletno EU, razen seveda gospodaric Nemčije in Francije.
sanja25
# 02.03.2017 ob 09:50
Springbok
Moje želje:
- več demokracije. O ključnih vprašanjih kakšna naj bo prihodnost države, se naj več razpravlja v družbenih krogih, zagotavlja referendume, vodi dialoge. Želja je bila naj postanemo druga Švica, no v Švici izvajajo referendume o vseh pomembnih vprašanjih, ki zadevajo ljudstvo.
- ohranjanje narodne identitete in ohranitev ključnih narodnih bogastev v naših rokah. Če vse razprodamo smo hlapci na svoji(kmalu tuji) zemlji.
- Samostojno odločanje o tem ali hočemo migrante ali ne. Če jih nekatere države želijo in vabijo, naj jih imajo, samo naj jih potem ne vsiljujejo tudi drugim.
- sem za svobodno trgovanje, zaradi tega smo tudi šli v EU, ampak vedno večja izguba nacionalne suverenosti in popolna podreditev Bruslju pa ni bila nikoli omenjena v tem paketu obljub, ko se je odločalo v vstopu.
-Glede skupne vojske sem še neodločena.

Zelo veliko je odvisno od velikih članic, ki so že večkrat dokazale, da jim dol visi za interese manjših in šibkejših članic in da nikakor nismo enakopravni partnerji. Če nas mislijo imeti še naprej samo za vir poceni delovne sile, selitev svoje umazane proizvodnje k nam in kanonfuter, imam rajši da vse skupaj razpade in poskusimo spet sami, ali pa kot del kakšne manjše skupine z podobnimi interesi.
dopisnik
# 02.03.2017 ob 15:20
Tale Drunker bo našega Cmerarja spreobrnil. V alkoholika.
Binder Dandet
# 02.03.2017 ob 13:41
Koliko praznih besed v tako krtakem prispevku. Smo gonilna sila eu, ampak ne bo pa se z nami pogovarjal o teranu. Toliko o tem.
lojal
# 02.03.2017 ob 09:14
Sicer bo pa Borči prišel z idejami in bodo zagotovo rešilne za Evropo.
el CARTEL
# 02.03.2017 ob 09:11
Predlagal je pet scenarijev za razvoj EU-ja do leta 2025: da ostane vse tako kot doslej; da se EU osredotoči samo na enotni trg; da tisti, ki hočejo več, storijo več, kar vključuje oblikovanje koalicij voljnih; da se stori manj, a učinkoviteje; in federalistični scenarij: storiti veliko več skupaj.

edini dober scenar od teh je da se EU preneha igrati političen unije, da dovoli demokracijo državam in se osredotoči na enotni trg. in če že želi, lahko uvede enoten davek po EU,da izkoreninijo davčne oaze.

Slovenija kot gonilna sila EU-ja

vrhunsko trollanje.
Olorin
# 02.03.2017 ob 16:41
V: Koliko politikov potrebujete, da zamenjajo zarnico?
O: Od 6 do 12, glede na to, da nicesar ne naredijo brez ustanovitve parlamentarne ali posvetovalne komisije, ki najprej preuci vsa dejstva.
GUESS
# 02.03.2017 ob 13:31
Uff, Slovenija gonilna sila EU? Matr se lepo sliš. Pa Trumpa in Putina bomo gostili, pa Melanija je prva dama sveta, arbitražno sodišče vztraja pri svoji pravici razsoditi, pa celo Hogan je prisluhnil našim vinarjem s Krasa.
Same lepe stvari!
No, še dobro, da imamo Ilko, pa Filipa in Petra in Boštjana. Pa Gorana in Anžeta.
Ob Yaskawi in Magni še Cimos zbledi.
sanja25
# 02.03.2017 ob 08:47
Nas je mogoče kdo vprašal, kaj bi mi ljudstvo radi, od vseh teh scenarijev? Nič od tega kar se zdaj dogaja ni bila tema na volitvah in tako vlada niti ne ve kaj bi ljudstvo rado, zato ne govori v našem imenu.
designprologo
# 02.03.2017 ob 08:40
QUO VADIS EUROPA?!
Da slišimo iz ust nagrajenca 'European Coudenhove-Kalergi prize'!
misterij1234
# 02.03.2017 ob 18:06
Kakšna ironija slovenskega naroda.Na dan obiska iz EU-ja Cerarjeva vlada ustanovi nov urad za ilegalne migrante in gnezdo za 34 ljudi,ki bodo v zato že urejene prostore skrbeli za pripeljane ilegalne migrante iz EU-ja.Imeli bodo popolno oskrbo,tudi vse zdravstvene storitve.Kolikor bo ilegalcev toliko bo manj zdravstvenih storitev za domorodce.Naj živi Cerarjeva skrb za ilegalce !
neprilagojen
# 02.03.2017 ob 17:31
@luckyss
# 02.03.2017 ob 17:27
evropa je za slovenijo kot moz, kateri vse prihodke pobere zeni in obcasno ji da, kak dinar za kako cokoladico in slovenija je ta zena, katera potem govori kako je moz dober do nje
Conchis
# 02.03.2017 ob 16:13
Kako je pijanec objel Cerarja, neokusna komedija, upal da ga je še kje prijel..
Ples
# 02.03.2017 ob 14:54
LOL, kakšna fotka :)

In njen podpis: Zelo pristen objem Junckerja in Cerarja.
Atila the Hun
# 02.03.2017 ob 13:30
Gospod komisar nam bo razložil razliko med pivom in Teranom, po obilni degustaciji, seveda.
smallbudget
# 02.03.2017 ob 11:27
Tale Drunker je pa poln dobrih idej. Enkrat o Sloveniji kot hotspotu Evrope, sedaj kot ''gonilni sili'', jutri .... Očitno je v Cerarju & co. našel hvaležne stranke, ki jim prodaja svoje nebuloze. Slovenija gonilna sila Evrope? Hahahahahahahahaha ...

Ne pozabimo še na svetilnike Evrope ...
sportivko
# 02.03.2017 ob 08:28
Da nebi mi gor poslali enga Jean-Claude Van Damma!

Pa kaj bo ta pajac spet počel tuki?
NoriPlanet
# 03.03.2017 ob 01:03
Ko bo Cerar najprej sam zamenjal deset poklicev in podjetij v privat sektorju, potem bo šele lahko drugim solil pamet. Lahko je njemu, ko se je v politiko prebil na strošek države in po močnih partijskih zvezah svojih staršev.
Pijavka družbenega denarja bo težko nekaj razlagala nam, ki smo v življenju morali vse zaslužiti sami s svojim znanjem in trdim delom.
1986
# 02.03.2017 ob 17:48
Odhebita oba. Živite v svojem svetu. Lolek in Bolek rešujeta EU.
slovenecnb1
# 02.03.2017 ob 17:41
Slovenija mora iz tega showa čim prej ven to je bolano v glavah to ni normalno to se pogovarjajo ko v gostilni malo tam in ekspirimentirajo narod pa na sociali.
Lublanski
# 02.03.2017 ob 17:03
Kakšen je bil pa danes vrstni red šamaranja?

Sramota, kok nizko so se voditelji držav pripravljeni spustit pred enim navadnim neotesancem !
Kazalo