Prebežniki hodijo proti begunskemu taborišču v Srbiji. Foto: EPA
Prebežniki hodijo proti begunskemu taborišču v Srbiji. Foto: EPA
false
V Avstriji so namerili do minus 21,7 stopinje Celzija. Foto: EPA
Ženeva
Snežni zameti v Švici. Foto: EPA

Na Hrvaškem je bila od Poreča in Pulja prek Reke in Opatije do Zadra in Splita temperatura nekaj stopinj pod lediščem, v Dubrovniku ter na otokih Hvaru in Visu pa je bilo nič stopinj Celzija.
Pod minus 10 stopinj Celzija se je živo srebro spustilo v več delih Slavonije in Baranje, najhladneje je bilo v Liki in Gorskem kotarju. V narodnem parku Risnjak ob meji s Slovenijo je bilo ob 7. uri zjutraj minus 15,6 stopinj Celzija, v Delnicah, Gospiću in na Plitvicah pa okoli minus 14 stopinj Celzija. Za celotno območje države so zato danes razglasili rumeni alarm zaradi nizke temperature, ki je lahko nevarnae za ljudi.

Vremenoslovci za prihodnje dni na Hrvaškem sicer napovedujejo večinoma sončno vreme s temperaturo do največ dve stopinji na celini in največ osem stopinj ob Jadranu in na otokih.

Temperatura se je nekoliko pod ničlo spustila tudi v Srbiji, kar pa od poti proti severnim evropskim državam ni odvrnilo mnogih prebežnikov, ki so prečkali srbsko-makedonsko mejo (glej fotogalerijo spodaj). Fotografi agencij Reuters in EPE so v objektiv ujeli prebežnike iz Sirije, Iraka in Afganistana, ki v mrzlem zimskem vremenu in snegu hodijo iz Makedonije v begunsko taborišče v Miratovcu v Srbiji (na srbsko-makedonski meji, v bližini Preševa).
Države na t. i. balkansko poti, torej, Makedonija, Srbija, Hrvaška, Slovenija in Avstrija ne sprejemajo več tistih posameznikov, za katere ugotovijo, da so ekonomski migranti, naprej spuščajo le begunce iz Sirije, Afganistana in Iraka.

V Avstriji tudi do minus 21,7 stopinje Celzija
Izredno nizko temperaturo z okoli minus 20 stopinjami Celzija pa so namerili v Avstriji - najnižjo temperaturo z minus 21,7 stopinje Celzija so izmerili v Seefeldu na Tirolskem. Pred skoraj tremi leti, 10. februarja 2013, so v Tannheimu na Tirolskem namerili minus 23,7 stopinje Celzija. V istem kraju so 6. februarja 2012 namerili minus 28,9 stopinje Celzija. So pa v gorah na Tirolskem 10. februarja 2012 namerili celo minus 31,5 stopinje Celzija.

Prometni kaos na zahodu Švedske
Zaradi obilnega sneženja o prometnem kaosu poročajo z zahoda Švedske. V Göteborgu in okolici je od opoldneva prekinjenih dve tretjini tramvajskih in avtobusnih povezav. Poleg železniškega je bil oviran tudi letalski promet. Z drugega največjega letališča v državi, ki leži pri Göteborgu, do zgodnjega popoldneva letala sploh niso mogla vzleteti.

Foto: Reuters, EPA


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.