Svet

Poudarki

  • Sodišče: Katalonščina ne sme prevladati nad kastiljščino
Barcelona
Katalonija je ena izmed 17 španskih pokrajin, ima pa pravico do uproabe katalonskega jezika in lastne policijske enote. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: "Katalonci smo narod!"

V Barceloni vihrale rdeče-rumene zastave
11. julij 2010 ob 10:04
Barcelona - MMC RTV SLO

Čeprav so španski nogometni reprezentanci na afriških zelenicah zelo usklajeni in dihajo "kot eden", v domovini pod površjem tlijo nacionalna čustva. Španec? Katalonec? Bask?

V španski reprezentanci igra kar osem Kataloncev (in trije Baski), mnogi pa se med spremljanjem tekem ne morejo odločiti, katero majico bi nosili - rdečo špansko ali rumeno-rdečo katalonsko. Še več, nekateri Katalonci in Baski pravijo: "Nikoli v življenju ne bi oblekel majice s španskim grbom, a kljub temu si želim, da bi Španija v finalu zmagala."

Vsa ta čustva so v soboto izbruhnila na dan v Barceloni, saj so njene ulice in trge preplavile rdeče-rumene zastave z belo zvezdo na modri podlagi, ki predstavljajo Katalonijo, eno izmed 17 španskih regij. "Neodvisnost!", "Nasvidenje, Španija", "Katalonija - naslednja evropska država" in "Mi smo narod!". Takšne napise je bilo videti med več kot milijon protestniki, ki so, polni nogometnega ponosa in razburjeni zaradi nedavno odločitve ustavnega sodišča, dvignili glas za večjo avtonomijo Katalonije.

Katalonija dobila še več pravic
Špansko ustavno sodišče je namreč presojalo o novem statutu Katalonije in med drugim odločilo, da definicija, vključena v preambulo, da so Katalonci narod, nima pravne veljave. Poudarili pa so tudi, da katalonski jezik ne sme prevladati nad kastiljsko španščino.

Statut je sicer Kataloniji dal več pristojnosti na političnem in finančnem področju, saj je ta pokrajina po novem upravičena do večjega deleža davkov, zbranih v Kataloniji, ima vlogo pri izbiri sodnikov in tožilcev na državnih sodiščih, nadzor nad infrastrukturo na svojem ozemlju in lahko izdaja delovna dovoljenja za priseljence.

Le malokdo vztraja pri svoji državi
Pritožbo na ustavno sodišče je vložila največja španska opozicijska Ljudska stranka, ki trdi, da novi statut ogroža enotnost Španije. Sodišče je statut presojalo kar štiri leta. Leta 2006 so ga Katalonci podprli tudi na referendumu. Največje tamkajšnje stranke se z njim strinjajo, le nekaj manjših pa vztraja pri neodvisnosti od Španije.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
TheNomad
# 11.07.2010 ob 11:58
Arndovia, IRO imajo Irci, ETO imajo Baski. Katalonci nimajo nobene teroristične organizacije.
Drugače pa je tako - če bi se Katalonci povsem osamosvojili, bi to po mojem Španijo (še posebej zdaj v času krize, ko so eni od zloglasnih PIIGS) pomenilo tako močan ekonomski udarec, da bi se desetletja pobirali. Zato močno dvomim, da bo Madrid kdaj pristal na neodvisnosti. Zato pa tudi postopoma malo po malo popuščajo pri avtonomiji in upajo, da jim bo to dovolj.
Triglavski zmaj
# 11.07.2010 ob 10:21
Zgledujejo nas se po Britancih, kajti ti nastopajo v nogometu s štirimi reprezentancami.
pahorček
# 11.07.2010 ob 10:25
da, tako je čez dve leto bo reperzetanca katalonije evropski prvak in v finalu bodo ironično rezsuli španijo s 3:0!

borijo se za isto stvar, za kaj smo se borili slovenci - neodvisnost
DJDJ
# 11.07.2010 ob 11:33
Da definicija, da so narod, nima pravne veljave? Tak argument povzame določene bedarije "sodobne družbe". Vsaka malenkost tudi ne more imeti pravne podlage ali pravne veljave - in v tem primeru je temu tako. Določene zadeve je potrebno občasno postaviti "from scratch". Mar sta npr. ameriška in francoska revolucija imeli "pravno veljavo"...
Skippy
# 12.07.2010 ob 12:56
Vso to neprestano drobljenje Evrope in potem njeno sestavljanje nazaj v okviru projekta EU, je razlog, zakaj gospodarsko tako zaostajamo za ZDA.
sejnik
# 12.07.2010 ob 10:14
@DJDJ
kaj si sploh hotel povedat?
Triglavski zmaj
# 11.07.2010 ob 22:36
@krosnjar
Kljub vsemu so Katalonci tudi brez lastne države bolj prepoznavni od Slovencev. Isto velja za Škote, Valižane, Kurde, Baske, Bavarce ( če so Avstrijci narod, so tudi Bavarci ;) ). . . [/i
Pozabil si še najbolj prepoznavne, to so pa Angleži.
krosnjar
# 11.07.2010 ob 12:53
Španija brez Katalonije in Baskije je kot Juga brez Slovenije in Hrvaške. Dežela tretjega sveta.
krosnjar
# 11.07.2010 ob 11:39
Kljub vsemu so Katalonci tudi brez lastne države bolj prepoznavni od Slovencev. Isto velja za Škote, Valižane, Kurde, Baske, Bavarce ( če so Avstrijci narod, so tudi Bavarci ;) ). . .
No, morda je včasih celo bolje, če nisi toliko razvpit ( Reto-romani ).

Finale EP v nogometu: Katalonija : Bavarska, mali finale: Baskija : Furlanija

Zakaj pa ne?
Arndovia
# 11.07.2010 ob 10:51
Tudi, če si želijo avtonomije oz. neodvisnosti se za to izvede PLEBISCIT in naj se ljudstvo odloči... Tako kot smo to storili Slovenci pred 20imi leti. Bolje to, kot pa da imajo razne IRE ipd. in na splošno nezadovoljno ljudstvo.
jae
# 11.07.2010 ob 10:36
Hočejo večjo avtonomijo, ne neodvisnost.
Bivši uporabnik
# 11.07.2010 ob 11:49
V Španiji je vladal fašizem vse do 1975. leta in ravno proti koncu jim je uspelo zapreti in potolčti vse pripadnike ETA in vse revolucionarje, ki so zganjali nered v Kataloniji in Baskiji. Ko je pa diktator Franco umrl, je pa kralj pomilostil vse politične zapornike in, juhu, teroristi so bili spet na prostosti. Od takrat naprej pa spet tu in tam občasno raznese kakšno bombo.
Kazalo