Vatikan je pripravljen na konklave. Foto: Reuters
Vatikan je pripravljen na konklave. Foto: Reuters

Kardinali v Vatikanu so sklenili srečanja pred konklavom, ki se bo začel v torek popoldne in kjer bo 115 kardinalov izvolilo novega papeža. Govorili so predvsem o profilu novega papeža.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je sporočil, da so se kardinali po končanih dopoldanskih svetovanjih strinjali, da splošne kongregacije popoldne ne nadaljujejo. Na tokratnem srečanju je bilo navzočih 152 kardinalov, od tega vsi kardinali elektorji, ki bodo v torek, potem ko je 28. februarja odstopil Benedikt XVI., začeli volitve novega papeža.

Vabljeni k branju intervjuja s predavateljem zgodovine Cerkve na teološki fakulteti Bogdanom Kolarjem:

"Novi papež bo mlajši in bo izšel iz drugačnega časa in okolja kot predhodnika"

Splošna kongregacija, ki jo je vodil kardinal Angelo Sodano, se je začela pred tednom dni, v petek pa so kardinali določili datum začetka konklava. Za izvolitev novega papeža je potrebnih 77 glasov, glasovanja pa bodo potekala, dokler eden izmed kandidatov ne bo dobil potrebnega števila glasov. V Vatikanu upajo, da bodo novega papeža dobili pred veliko nočjo, ki bo letos 31. marca, oz. pred cvetno nedeljo, ki bo čez slaba dva tedna.

Iz Vatikana bo v naslednjih dneh poročal MMC-jev novinar Toni Gruden. Spremljate ga lahko tudi na Twitterju.


Prvi dim iz Sikstinske kapele pričakujejo okoli 19. ure
Kardinali se bodo v torek dopoldne zbrali v Domu svete Marte, kjer bodo prebivali med konklavom. Še pred začetkom konklava se bodo kardinali udeležili maše v Sikstinski kapeli, konklave pa se bo začel popoldne. Prvo glasovanje naj bi v torek potekalo ob 16.30, okoli 19. ure pa naj bi se iz dimnika Sikstinske kapele prvič pokadil dim. Če je dim bel, to pomeni, da je izvoljen nov papež, če je dim črn, pa to pomeni, da papež še ni bil izvoljen. Kot je povedal Lombardi, vsi v Vatikanu pričakujejo, da bo dim po prvem glasovanju najverjetneje črn.

Kardinali bodo v času konklava izolirani, prepovedan jim je kakršen koli stik z javnostjo. Molčečnost bo moralo priseči tudi osebje, ki kardinale spremlja med konklavom, to so zdravniki, kuharji in čistilci.

Špekulacije, kdo bi lahko bil nov papež
Čast, da svetu sporoči ime novega papeža, bo pripadla francoskemu kardinalu Jeanu Louisu Tauranu, nekdanjemu vatikanskemu diplomatu, ki bo v latinščini spregovoril z balkona bazilike svetega Petra. "Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus papam! (Sporočam vam veselo novico. Imamo papeža!)," bo dejal Tauran in sporočil ime kardinala, ki bo izvoljen, ter papeško ime, ki si ga bo izbral.

V Vatikanu je vse več špekulacij glede prihodnjega papeža. Za favorita za zdaj velja milanski nadškof Angelo Scola, med tistimi, ki imajo precej možnosti za izvolitev, pa se omenjajo še brazilski kardinal Pedro Scherer, Kanadčan Marc Ouellet in Američan Timothy Dolan.

Novinarju, ki je poročal o Vatileaksu, zavrnili akreditacijo
Italijanskemu novinarju, ki je lani objavil informacije o zaupnih papeških dokumentih v okviru afere Vatileaks, so v Vatikanu zavrnili akreditacijo za konklave. "Ta odločitev je nazadnjaška ter daleč od transparentnosti in svobode medijev," je Gianluigi Nuzzi zapisal na Twitterju, kjer je sporočil, da je danes prejel pismo, kjer so mu brez pojasnila zavrnili akreditacijo.