Papež je večino svojega govora posvetil Cerkvi in njeni prihodnosti. Foto: Reuters
Papež je večino svojega govora posvetil Cerkvi in njeni prihodnosti. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI.
Papež je v papamobilu obkrožil Trg svetega Petra in pozdravil vernike. Foto: Reuters
Vatikan
Na Trgu svetega Petra v Vatikanu se je zbrala ogromna množica ljudi. Foto: Reuters
Vatikan
Na Trgu svetega Petra so se dobro pripravili na zadnjo avdienco in množico ljudi, ki je hotela še zadnjič pozdraviti papeža Benedikta XVI. Foto: EPA
Papež se je poslovil od vernikov

Na današnji avdienci se je papež še zadnjič pojavil v javnosti. Na Trg svetega Petra se je pripeljal v papamobilu, obkrožil trg in pri tem pozdravil vernike ter blagoslovil nekaj otrok, ki so mu jih podali v papamobil. Na Trgu svetega Petra se je po poročanju nekaterih medijev zbralo več kot 200.000 vernikov, pridružili pa so se jim tudi številni politiki in druge pomembne osebnosti, med njimi slovaški predsednik Ivan Gašparovič, Vilijem Luksemburški, italijanski minister za zdravje, španski minister za notranje zadeve Fernando Diaz in drugi.

O papežu Benediktu XVI., razlogih za njegov odstop in o morebitnem novem papežu je v MMC-jevi klepetalnici z uporabniki razpravljal Miran Špelič.

"Širi se mi duša, objel bi vso Cerkev"
"Prisrčna hvala, zares sem ganjen, da ste prišli v tako velikem številu na mojo zadnjo avdienco. Vidim, da je Cerkev živa. Moram reči tudi hvala Stvarniku, da mi je dal tako lepo vreme sredi zime," je papež pozdravil vernike na Trgu svetega Petra. "Čutim predvsem hvaležnost Bogu, ki vodi in daje rast Cerkvi, ki seje njegovo besedo in daje vero ljudstvu. Širi se mi duša, objel bi vso Cerkev in zahvaljujem se Bogu za vesti, ki sem jih lahko pospremil med svojim delovanjem," je še dodal.

Veliko besed je papež namenil Cerkvi in upanju, da bo Cerkev še naprej tako močna in vplivna. Dejal je, da je v njem veliko zaupanje, ker ve, da je beseda resnice iz evangelija dejanska moč Cerkve. "Ko sem 19. aprila pred skoraj osmimi leti sprejel službo, je bila v meni trdna gotovost, ki me je vedno spremljala, gotovost življenja Cerkve in božje besede. In osem let pozneje lahko rečem, da me je Gospod resnično vodil, prepričan pa sem tudi, da Gospod ne bo dopustil, da se čoln potopi," je bil slikovit papež Benedikt XVI.

"Vse želim povabiti, da obnovite trdno zaupanje v Gospoda, da verjamete, da nas njegove roke objemajo in nam omogočajo, da lahko hodimo naprej, tudi v naporu," je povedal papež in izrazil željo, da bi vsak čutil veselje, da je kristjan. "Zahvalimo se Gospodu vsak dan z molitvijo in z doslednim krščanskim življenjem. Bog nas ljubi in ljubimo ga tudi mi," je še povedal.

Zahvala sodelavcem in vsem vernikom
Papež se je zahvalil vsem, ki so mu pomagali pri njegovem papeževanju. "Nikoli se nisem čutil osamljenega, Gospod je postavil ob mene toliko ljudi, ki so mi pomagali in so mi blizu," je dejal papež in se posebej zahvalil bratom kardinalom, svojim sodelavcem, državnemu tajniku, ki ga je zvesto spremljal vsa ta leta, državnemu tajništvu in rimski kuriji. "Toliko obrazov, ki ostajajo v senci, a so mi bili v tihoti in vsakodnevni predanosti zanesljiva in trdna opora," je povedal Benedikt XVI.

Zahvalil se je tudi vsem vernikom po svetu, tistim, ki so mu poslali ganljiva sporočila in molitve. "Da, papež ni nikoli sam, in to sam doživljam na veličasten način, ki mi gane srce," je povedal in dodal še, da Cerkev ni organizacija, ni združenje s človekoljubnimi nameni, ampak je živo telo, kar dokazujejo vsi verniki po vsem svetu.

Papež dejal, da ne zapušča križa
Papež se je dotaknil tudi svoje odločitve, da zapusti mesto papeža, kjer je pojasnil, da je v zadnjih mesecih čutil, da mu pojemajo moči in da je svojo odločitev sprejel v polnem zavedanju posledic, a z globoko vedrino duha. Pojasnil je, da se ne vrača v zasebno življenje, da ne zapušča križa, ampak da na nov način ostaja ob križanem Gospodu. "Ne nosim več oblasti, ampak v služenju ostajam v krogu svetega Petra," je povedal papež.

"Vsem in vsakemu se zahvaljujem za spoštovanje in zaupanje, prosim, da se me spominjate pred Bogom," je dejal papež in ob tem ljudi prosil, naj molijo za kardinale, ki so poklicani za tako pomembno nalogo, da izberejo njegovega naslednika. "Dragi prijatelji, Bog vodi svojo Cerkev, vedno jo podpira, tudi v najtežjih trenutkih. Ne izgubimo pogleda vere, ki je edini resnični pogled na svet," je še povedal papež Benedikt XVI. in se vsem vernikom še enkrat zahvalil.

Papež še enkrat obkrožil Trg svetega Petra
Papež je bil videti utrujen, a hkrati miren in nasmejan, po avdienci se je v papamobilu znova popeljal med verniki, ki so ga pozdravljali z glasnimi vzkliki, petjem in ploskanjem.

Varnost v Vatikanu močno okrepljena
V Vatikanu in njegovi okolici so veljali strogi varnostni ukrepi, za varnost je skrbelo 600 dodatnih policistov, med drugim tudi ostrostrelci na strehah stavb, ki obkrožajo Trg svetega Petra. Ulice okrog Vatikana so bile zaprte, da bi lažje obvladovali naval ljudi, pa je bil v Rimu okrepljen javni mestni promet. Več sto prostovoljcev je romarjem delilo informacije. Zaradi varnostnih razlogov so ob tokratni avdienci odpadla sicer običajna srečanja Benedikta XVI. z verniki.

V četrtek le še srečanje s kardinali
Papež Benedikt XVI. je 11. februarja presenetil z odločitvijo, da zaradi pešanja moči konec meseca odstopi s položaja. Je prvi papež po več sto letih, ki se je odločil za ta korak in eden redkih, ki se je poslovil z odstopom, in ne s smrtjo, vernikom pa je ob tem sporočil, da Cerkve ne zapušča, ampak da bo Bogu služil še z bolj poglobljeno molitvijo.

V četrtek, zadnji dan pontifikata, se bo papež ob 11. uri najprej sestal s kardinali, da bi se od njih tudi osebno poslovil, pri tem pa ne bo imel govora. Ob 17. uri ga bodo nato s helikopterjem odpeljali v papeško poletno rezidenco Castel Gandolfo. Ob odhodu iz Vatikana bo pozdravil državnega tajnika, kardinala Tarcisija Bertoneja, ob prihodu na helikoptersko ploščad pa se bo poslovil od kardinala Angela Sodana, dekana kardinalskega zbora.

Po sprejemu v Castel Gandolfu se bo po pojasnilih Vatikana papež pojavil na oknu rezidence in pozdravil tamkajšnje prebivalstvo. Ob 20. uri, ko bo tudi uradno konec njegovega papeževanja, pa ne bo nobenega uradnega zaključka, mesto papeža bo tudi uradno izpraznjeno in v petek se bodo začele priprave na konklave.

O datumu konklava v ponedeljek
Sestanki kardinalov o datumu začetka konklava, na katerem bodo izvolili Benediktovega naslednika, naj bi se začeli v ponedeljek. Kdaj točno bo konklave, še ni jasno, bodo pa volitve novega papeža zagotovo potekale prej, kot je doslej predvidevalo kanonsko pravo. Papež je namreč izdal odlok, ki omogoča hitrejši sklic konklava, ki bi se sicer smel začeti v 15 dneh po izpraznitvi apostolskega sedeža.

Po novem se bo konklave lahko začel takoj, ko bodo v Vatikanu zbrani vsi kardinali z volilno pravico. Tokratnega konklava naj bi se predvidoma udeležilo 115 kardinalov elektorjev z vsega sveta. Za izvolitev novega papeža bosta potrebni dve tretjini njihovih glasov, cilj pa je, da bi novega papeža izvolili do velike noči 31. marca.

Novi papež naj bi bil po pričakovanjih poznavalcev mlajši od svojih predhodnikov in bolj pripravljen na razreševanje težav v Vatikanu. Med favoriti se omenjajo milanski nadškof Angelo Scola, avstrijski kardinal Christoph Schoenborn, Američan Timothy Dolan, Brazilec Odilo Pedro Scherer, Kanadčan Marc Ouellet in še nekateri drugi. Precej je ugibanj, da bi tokrat papež utegnil priti iz Latinske Amerike, saj je katoliška skupnost tam močnejša kot v Evropi, a bo razmerje kardinalov po celinah na konklavu v korist evropskemu kandidatu.

Je Benedikt resnično odstopil zaradi zdravja?
Benedikt XVI. svoj položaj zapušča po osmih letih mandata, ki ga številni opisujejo kot nadaljevanje papeštva njegovega prehodnika Janeza Pavla II. V zvezi z njegovim odstopom so se v medijih pojavila številna ugibanja, nekateri poznavalci dogajanja izza vatikanskih zidov namreč ne verjamejo, da je starost glavni razlog za papeževo odločitev.

Italijanski časnik La Repubblica je pred dnevi objavil novico o tajnem poročilu o aferi Vatileaks, ki so ga za papeža pripravili trije kardinali, ugotovitve obsežnega poročila pa naj bi bile resnični razlog za odstop. Poročilo naj bi vsebovalo natančen opis korupcije znotraj Cerkve in razkrilo mrežo homoseksualnih duhovnikov, ki naj bi bili žrtve izsiljevanja. Papež naj bi se za odstop odločil po seznanitvi s poročilom, ki ga namerava tudi osebno predati nasledniku.

V Vatikanu so objave časopisa označili za škandalozne in uperjene proti Cerkvi ter kot poskus vplivanja na konklave, ki bo novega papeža najverjetneje volil že v prvi polovici marca.

Papež se je poslovil od vernikov