Mehičani so se zgrnili na ulice prestolnice. Foto: Reuters
Mehičani so se zgrnili na ulice prestolnice. Foto: Reuters

Protestniki so od vlade zahtevali, da najde pogrešane študente, za katere se domneva, da so bili umorjeni. Študentje so izginili po udeležbi na protestih v mestu Iguala v zvezni državi Guerrero in trupla nekaterih naj bi odkrili v množičnem grobišču.

Številne Mehičane oblasti niso prepričale s svojo razlago, da so študente umorili pripadniki kriminalnih tolp. V povezavi z izginotjem je bil prijet župan Iguale, ki naj bi na dan njihovega izginotja policiji ukazal, da se sooči s študenti.

Toda protestniki v mehiški prestolnici so poudarjali, da ne gre samo za domnevno umorjene študente, ampak za 30.000 izginulih rojakov od leta 2006, ko so oblasti začele vojno proti mamilarskim kartelom.

Nasilju ni videti konca
Protesti so najprej potekali mirno, nato pa so izbruhnili izgredi, ko so zamaskirani anarhisti v središču mesta državno palačo začeli obmetavati z molotovkami. Protestniki so tudi zažgali lutko v podobi predsednika države Enriqua Pene Nieta. Policija je odgovorila s solzivcem.

Izginotje študentov je bila kaplja čez rob potrpežljivosti Mehičanov, ki imajo dovolj nesposobne in neučinkovite vlade v boju proti mamilarskemu nasilju, v katerem je v zadnjem desetletju umrlo 100.000 ljudi.

Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je nekatere protestnike obtožil, da skušajo destabilizirati državo. Vsekakor so tokratni protesti največji izziv v njegovih dveh letih na oblasti.