Mursi se je oglasil po dveh dneh nasilja med njegovimi privrženci in nasprotniki. Foto: EPA
Mursi se je oglasil po dveh dneh nasilja med njegovimi privrženci in nasprotniki. Foto: EPA
Protesti v Egiptu
Vojska je danes pred vhod v predsedniško palačo v severnem delu Kaira namestila tri tanke in tri oklepna vozila. Foto: Reuters
Napetosti v Egiptu naraščajo

"Ti boleči dogodki so se zgodili zaradi političnih razlik, ki bi jih morali premagovati skozi dialog," je dejal islamistični predsednik v nagovoru po dveh dneh nasilja na ulicah egiptovskih mest.

Sporni dekret, ki predsedniku razširja pooblastila in njegove odločitve razglaša za dokončne, se po njegovih besedah navezuje samo na zadeve, ki se dotikajo "suverenosti" države.

Na televiziji je obljubil, da bo dekret veljal samo do referenduma o novi ustavi, če bo ta uspel ali ne. Če bo ustava zavrnjena, bo oblikoval novo skupščino, ki bo napisala nov osnutek ustave.

Mursi je še pozval k srečanju za narodni dialog, ki bo potekalo 8. decembra.

Spopadi med podporniki in nasprotniki Mursija so v sredo zahtevali pet smrtnih žrtev, več kot 600 ljudi pa je bilo ranjenih. Vojska je s tanki zastražila predsedniško palačo v Kairu.
Spopadi med Mursijevimi podporniki in njegovimi nasprotniki so izbruhnili zaradi sprejetega dekreta o razširitvi predsednikovih pooblastil in napovedi referenduma o novi ustavi, ki bo 15. decembra.

Egipčani bodo takrat odločali o spremembi ustave, ki je veljala še v času vladavine Hosnija Mubaraka.

Opozicija zahteva umik referenduma
Predlog osnutka nove ustave, ki ga je parlament že sprejel, je naletel na številne kritike med sekularno opozicijo. Ta parlamentu očita, da je hitel s sprejetjem odloka brez predhodnih posvetovanj, saj naj ne bi bile upoštevane politične in verske svoboščine kot tudi ne pravice žensk.
El Baradej: Revolucija se je zgodila zaradi svobode
Nasprotniki zahtevajo umik spornega osnutka ustave in odpoved sklicanega referenduma, čemur pa nasprotujejo Mursijevi podporniki. Še več. Islamisti so opozicijskim voditeljem zagrozili tudi s sveto vojno, če bodo še nasprotovali predsedniku.
"Revolucija se ni zgodila zaradi tega. Zgodila se je zaradi svobode, demokracije in ohranitve človeškega dostojanstva," je dejal nekdanji direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) in Nobelov nagrajenec Mohamed El Baradej, ki z nekdanjim predsedniškim kandidatom Hamdinom Sabahijem vodi opozicijsko Fronto narodne rešitve.
Že v sredo so se člani Mursijeve Muslimanske bratovščine spoprijeli s protestniki, ki so taborili pred predsedniško palačo v četrti Heliopolis. Obmetavali so se s kamni in zažigalnimi bombami. Posredovala je protiizgredniška enota policije, ki je prijela 32 ljudi.

Napetosti v Egiptu naraščajo