Ostanki opreme vojakov, ki so bili ubiti v napadu upornikov na muslimanskem jugu Tajske. Foto: Reuters
Ostanki opreme vojakov, ki so bili ubiti v napadu upornikov na muslimanskem jugu Tajske. Foto: Reuters

Napad se je dogodil v sredo ponoči v provinci Narathivat, eni izmed treh najjužnejših provinc Tajske, kjer muslimani predstavljajo večino v sicer večinsko budistični državi. Na muslimanskem jugu od leta 2004 poteka podtalna gverilska vojna, ki je v tem obdobju zahtevala že pet tisoč življenj.

Bomba zakopana pod cesto
Napadeni vojaki so se v dveh vozilih vračali po podeželski cesti v vojašnico, potem ko so v bližnji vasi varovali slovesnost ob budističnem prazniku. Ob vračanju so vojaki tudi predali truplo muslimanskega kmeta svojcem, pri čemer naj bi vaščana pred dnevi ubili uporniki, ki se borijo za osamosvojitev muslimanskih provinc.

V eksploziji je bilo prvo terensko vozilo povsem uničeno, saj je bila pod cesto zakopana 20 kg težka plinska bomba, opremljena z razstrelivom. V trenutku so bili ubiti trije vojaki, četrti je umrl pozneje v bolnišnici, medtem ko je peti huje ranjen in ostaja v smrtni nevarnosti.

Budistični Siam anektiral sultanat Patani
Izvor konflikta na jugu Tajske izvira v letu 1909, ko so Britanci kot vladarji Malezije potrdili aneksacijo sultanata Patani, ki jo je izvedel takratni Siam. Prvi separatistični uporniki so se organizirali v 70. letih, v zadnjih letih pa je upor oživel tudi zaradi dodatnega verskega naboja. Vlada v Bangkoku, ki je oddaljen 1.100 km, vztraja pri močni vojaški navzočnosti v provincah, medtem ko muslimanski veljaki vztrajajo, da prav navzočnost vojske krepi upor proti budistični večini.