Vlak je padel z mosta. Foto: Reuters
Vlak je padel z mosta. Foto: Reuters

Nesreča se je zgodila v pokrajini Džedžiang, in sicer na progi med pokrajinsko prestolnico Hangdžu in mestom Vendžu.

Na prizorišče nesreče so prihiteli reševalci. V nesreči je umrlo 35 ljudi, več kot dvesto so jih prepeljali v bolnišnico.

Nesreča se je zgodila na mostu pri Vendžuju in po do zdaj zbranih podatkih je prvi vlak zadela strela, zaradi česar je bilo prekinjeno električno napajanje, zato se je vlak tudi ustavil. Vanj je nato trčil hitri vlak.

Hitro, a ne varno
Kitajska v zadnjih letih pospešeno gradi železniško omrežje za hitre vlake, s katerim želijo bolj povezati različne dele države in s tem zagotoviti enakomeren gospodarski razvoj v vsej državi.

Milijarde dolarjev vložka so že prinesle uspeh in Kitajska se lahko pohvali, da ima najdaljše omrežje hitrih vlakov na svetu, katerega dolžina je skoraj 10.000 kilometrov. Do leta 2015 načrtujejo že 45.000 dolgo železniško omrežje. Hitri vlaki lahko dosežejo hitrost do 300 kilometrov na uro.

A ob hitenju z izgradnjo hitrih železnic se zastavljajo številna vprašanja, predvsem v povezavi z varnostjo. Na najprestižnejši hitri povezavi med Pekingom in Šanghajem, ki so jo odprli šele pred mesecem dni, se že spoprijemajo s težavami, saj je najmanj trikrat nastal električni mrk in potniki so več ur ostali ujeti na vlaku.