Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 9 glasov Ocenite to novico!
Francija
Policist "pod krinko" med aretacijo enega od protestnikov. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Na ulicah francoskih mest (spet) protestniki

Predsednik Macron se je "umaknil" na Karibe
12. september 2017 ob 19:45
Pariz - MMC RTV SLO, Reuters

V mestih po vsej Franciji so v torek potekali protesti proti napovedani reformi delovnopravne zakonodaje, ki jo načrtuje administracija francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Macron se je pred protesti "umaknil", saj je obiskal francoska prekomorska ozemlja v Karibskem morju, ki jih je prizadel orkan Irma. Macron želi izpeljati reformo, eno glavnih predvolilnih obljub, da bi zmanjšal brezposelnost in povečal gospodarsko rast. Na drugi strani pa sindikati trdijo, da bi z reformo delodajalci dobili preveč moči. Načrtovana reforma daje delodajalcem več "fleksibilnosti" pri zaposlovanju in odpuščanju delavcev.

Udeležba manjša kot v preteklih mesecih
Protesti so bili mesece stalnica že v času predsedovanja Francoisa Hollanda, tokrat pa so izbruhnili prvič, odkar je predsednik postal Macron. Protesti so se začeli na jugu v Marseillu, Perpignanu in Nici, nato pa so se širili proti severu. V Lyonu in Parizu so izbruhnili spopadi med protestniki in policisti, ki so za obvladovanje množice uporabili tudi vodne topove in solzivec. Policija ocenjuje, da se je demonstracij v Parizu udeležilo 24.000 ljudi, kar je bistveno manj kot v preteklosti. Dva izmed največjih sindikatov (CFDT in FO) sta se od protestov distancirala.

Macron ne bo popustil pred lenuhi in ciniki
Macron je odločen, da reformo kljub nasprotovanjem izpelje. "Ne bom popuščal lenuhom, cinikom in trdorokcem," je prejšnji teden med obiskom v Grčiji dejal Macron in razjezil svoje nasprotnike. Nekateri protestniki so tako v torek nosili transparente z napisi, kot so "Preleni, da bi si izmislili slogan". Komentatorji so ocenili, da veliko protestnikov ni bilo povezanih z zasebnim sektorjem, ki se ga reforme v največji meri dotikajo.

A. V.
false
false
false
false
Prijavi napako
Komentarji
neprilagojen
# 12.09.2017 ob 20:53
Foto: Na ulicah francoskih mest (spet) protestniki

zanimivo, da protestnik nimajo pokritih obrazov ne unicujejo izlozb, so pa nekako v celotnem clanku oznaceni, kot negativci in lenuhi, makron pa kot pozitivec
tam cez luzo pa socijalci in propadli studenti razbijajo in unicujejo vse povprek so pa ozaceni, kot borci za pravice in predsednik Trump kot inkarnacija hitlerja

to naj bi bilo objektivno porocanje
penzl
# 12.09.2017 ob 20:19
Nemogoče, saj je na oblasti vendar karizmatični makaron!
masterjoze
# 12.09.2017 ob 20:46
Mediji so s svojim "sredinskim" kandidatom in strašenjem pred grozno Le Penovo spet nategnili volivce.
Izkazalo se je (kar smo prej že vedeli), da Macron ni "sredinski" kandidat, temveč navaden liberalen globalist
Mare_4
# 12.09.2017 ob 20:56
Kaj sploh hočejo tile Frenčiji?
Najprej prevaranta izvolijo, zdaj pa proti njemu štrajkajo.


Nimaš kaj, liberalec pač. Oni so nadstrankarski, nadnacionalni (brez mej, pa to), a obenem jih najdeš v vseh možnih levih in desnih strankah ter skoraj v vseh državah.
patriot1970
# 12.09.2017 ob 21:04
Nekateri se pač znajo zelo lepo promovirat,....in zmagajo,....kaj pa potem v svojem mandatu naredijo je pa že druga zgodba......in žal vse prevečkrat videna.

https://www.rt.com/op-edge/402485-obama-trudeau-macron-liberals/
moj komentar
# 12.09.2017 ob 20:20
Kaj sploh hočejo tile Frenčiji?
Najprej prevaranta izvolijo, zdaj pa proti njemu štrajkajo.
Mogoče so bile pa volitve prirejene in se propaganda zdaj izgovarja, da mu popularnost drastično pada zaradi nepriljubljenih zakonov.
Če je tako, potem je svoje volivce nategnil in sedaj počne nasprotno, kot jim je obljubljal.
Mare_4
# 12.09.2017 ob 20:50
MMC: Slika 1: Policist "pod krinko" med aretacijo enega od protestnikov. Foto: Reuters

No ja, tudi napadalec je "pod krinko".
audiac
# 12.09.2017 ob 20:29
Se spomnim nekega komentarja tukaj gor pred njegovo izvolitvijo,kjer je nekdo poudarjal,kako so francoski volilci pametni in se ne bodo pustili na*egniti :))
Preveč pametnih volilcev na tem svetu praktično ni.Mediji in predvsem ozadje zmeraj naprej porinejo svojega.No,mogoče kakšni Švicarji...
paver
# 12.09.2017 ob 23:38
So izvolili ja trojanskega konja! Haha
MZ
# 13.09.2017 ob 06:45
Volilci so kot tiste preštevilne puhoglavke, ki jim je važno samo, da je "njihov" kandidat lep, zna nastopati in da zna pihati na dušo, vsi ostali grehi pa so nepomembni...dokler seveda ne pade prva klofuta ali prevara (pa še takrat pri mnogih nastopi racionalizacija, da vsaj pri sebi upravičijo svojo neustrezno izbiro).
GORILA
# 13.09.2017 ob 08:07
@vsy1016
Ne zaupam osebi, ki zapravi 26.000 eur za obraz ter ima mamo za ženo.

...a če ima hčerko je pa OK??
vsx1016
# 13.09.2017 ob 07:34
Ne zaupam osebi, ki zapravi 26.000 eur za obraz ter ima mamo za ženo.
Kazalo