Napadalec se je kmalu po napadu sam vdal. Foto: EPA
Napadalec se je kmalu po napadu sam vdal. Foto: EPA

Sedemnajstletnega mladostnika, ki je streljal na srednji šoli v ameriški zvezni državi Ohiu, so prepoznali njegovi sošolci. Kriminalisti podrobnejših izjav o streljanju in napadalcu ne dajejo. Povedali so le, da Lane prihaja iz ločene družine. V prvem letniku gimnazije se je pridružil darkerjem, med sošolci pa je veljal za tihega in nedružabnega fanta.

Po izpovedi dijakov naj bi bil pogosto tarča nadlegovanja in ustrahovanja sošolcev. Med drugim naj bi na svoji spletni strani objavljal svoje pesmi; pri eni je na koncu zapisal: "Vsi umrite."

T. J. Lane je v ponedeljek zjutraj vstopil v šolsko menzo in začel streljati. Nato je zbežal iz šole, ki jo obiskuje 1.100 dijakov. Prvi, ki je začel teči za napadalcem, je bil eden izmed učiteljev šole, napadalec na begu pa se je kakšen kilometer stran od šole naposled le vdal sledilcem.

Trije ustreljeni dijaki so v kritičnem stanju, šola pa bo danes zaprta.

Kot poroča BBC, ameriškim srednjim šolam strelski pohodi niso tuji, zato imajo mnoge šole poostrene varnostne ukrepe, če bi prišlo do streljanja, v katere je vključena tudi hitra povezava s policisti in reševalci.

Ponedeljkovo streljanje na srednji šoli je bilo eno hujših v zadnjih enajstih meseci. V Copley Townshipu (prav tako v Ohiu) je 8. avgusta lani moški ubil sedem ljudi, med njimi tudi 11-letno deklico, nato pa je policija ustrelila napadalca.

Najbolj zloglasni strelski pohod se je v ZDA zgodil aprila leta 1999, ko sta dva študenta na srednji šoli Columbine High School v Koloradu ubila dvanajst dijakov.