Su Či je Obamo sprejela v svojem domu v Jangunu. Foto: Reuters
Su Či je Obamo sprejela v svojem domu v Jangunu. Foto: Reuters
Jangun
Gre za zgodovinski obisk. Foto: Reuters
Obama na obisku v Mjanmaru

Obama, ki je bil nedavno izvoljen za drugi predsedniški mandat, želi z obiskom izraziti podporo reformnim procesom v tej državi, ki ji je skoraj pol stoletja vladala vojska. Ta se je lani presenetljivo odrekla oblasti, predsednik Thein Sein pa je sprožil obsežne politične reforme, izpustil politične zapornike, začel dialog z opozicijo ter njej in njeni voditeljici Su Či omogočil vstop v parlament.

Vse težave še niso rešene
Nekatere organizacije za človekove pravice sicer menijo, da bi moral Obama počakati z obiskom, da bi mjanmarske oblasti naredile še večji napredek, saj so nekateri politični zaporniki še vedno za zapahi, etnični spopadi pa niso rešeni. Najbolj pereče je nasilje med večinskimi budisti in muslimansko manjšino rohingya na zahodu države, ki jih oblast ne priznava za državljane, saj trdi, da gre za nezakonite priseljence iz sosednjega Bangladeša.

Obama je v Mjanmar prispel v okviru tridnevne turneje po jugovzhodni Aziji, med katero se je najprej ustavil na Tajskem, sledil bo še obisk Kambodže z udeležbo na vrhu vzhodne Azije. V Mjanmaru je ostal le šest ur, ni pa obiskal prestolnice države, mesta Nay Pyi Taw, saj je ostal v trgovskem središču Yangon.

Američani obljubljajo denar
S predsednikom Thein Seinom in opozicijsko borko Su Či se je že srečal, nato pa je nagovoril še študente na univerzi, ki je bila gonilna sila prodemokratičnih protestov leta 1988, ki jih je takratni režim krvavo zadušil. Poleg tega je Mjanmarju obljubil finančno pomoč v vrednosti 170 milijonov ameriških dolarjev.

Po srečanju s Thein Seinom je Obama dejal: "Država je naredila šele prve korake na svojem dolgem potovanju, a proces demokratičnih in gospodarskih reform, ki jih je začel predsednik, lahko Mjanmaru ponudi izjemne razvojne priložnosti." Obami družbo dela tudi državna sekretarka Hillary Clinton.

Thein Sein je pred obiskom ukazal pomilostitev več kot 500 zapornikov. Zadnjih 66 so izpustili prav na dan Obamovega prihoda, ali so med njimi tudi politični zaporniki, pa ni znano. Iz Mjanmara so tudi sporočili, da bodo do konca decembra pregledali vse primere že zaprtih zapornikov v skladu z mednarodnimi standardi. Vrata zaporov bodo odprli Rdečemu križu, povabili pa bodo tudi visokega predstavnika ZN-a za človekove pravice, da v državi odpre pisarno. Mjanmar je tudi izrazil pripravljenost na sprejem dodatnih zavez glede svojega jedrskega programa.

Obama na obisku v Mjanmaru