Pred podpisom je Obama pohvalil zakonodajalce, da so potrdili reformo. Foto: Reuters
Pred podpisom je Obama pohvalil zakonodajalce, da so potrdili reformo. Foto: Reuters
Zdravstvena reforma
Obama je s sprejetjem zdravstvene reforme izpolnil predvolilno obljubo in se zapisal v zgodovino. Foto: EPA

Novi zakon bo omogočil, da bo dostop do zdravstvenega zavarovanja imelo tudi okoli 32 milijonov Američanov, ki tega do zdaj niso imeli.

Ob slovesnem podpisu je Obama povedal, da je reformo podpisal za ljudi, kot je bila njegova mati, ki "se je prepirala z zavarovalnicami tudi v zadnjih dneh svoje bitke z rakom". Dodal je, da je bila reforma "krvavo potrebna" in da bo sprožila "reforme, za katere so se bojevale generacije Američanov".

Reforma naj bi stala skoraj 1.000 milijard dolarjev v desetih letih. Reformo naj bi plačali s kombinacijo višjih davkov za premožne Američane in varčevanjem v okviru starega sistema.

"Danes, po skoraj stoletju preizkušenj, danes, po skoraj letu dni razprave, danes, ko so bili prešteti vsi glasovi, reforma zdravstvenega zavarovanja v ZDA postaja zakon. Vsa pregreta retorika okoli reforme se bo končno spoprijela z realnostjo," je dejal Obama ob podpisu reforme, ki predstavlja največjo notranjepolitično spremembo v ZDA, vse odkar je nekdanji predsednik ZDA Lyndon Johnson uvedel zvezno zdravstveno varstvo za starejše in revne pred pol stoletja.

Treba je prepričati še Američane
Reformo je predstavniški dom potrdil z 219 glasovi za in 212 proti. Za reformo ni glasoval niti eden republikanec, proti pa je bilo tudi nekaj demokratov. Potrebni glasovi so bili zagotovljeni, potem ko je vodja večine v senatu Harry Reid obljubil, da bo senat potrdil nekatere spremembe, ki so jih zahtevali demokrati v predstavniškem domu.

Po napornem zbiranju glasov za reformo v predstavniškem domu Obamo čaka še ena težka naloga - pred novembrskimi kongresnimi volitvami mora Američane prepričati, da je reforma dobra.

McCain: Arizona si reforme ne more privoščiti
Čeprav je s podpisom Obame reforma postala zakon, pa njeni nasprotniki proti njemu napovedujejo odločen boj. Senator iz Arizone John McCain je napovedal, da se z demokrati ne bo več pogovarjal. Dejal je, da si Arizona reforme ne more privoščiti, zato bo šel v boj za njeno uničenje, ker da razmetava z denarjem davkoplačevalcev.

Jalovi ukrepi proti reformi
V ponedeljek je najmanj 11 pravosodnih republikanskih pravosodnih ministrov iz zveznih držav najavilo skupinsko tožbo proti reformi, v najmanj 30 državah pa republikanci pripravljajo zakone proti reformi. Bela hiša in pravni strokovnjaki se strinjajo, da je to početje jalovo, saj so zvezni zakoni nad državnimi.