Obama je glasoval v domačem Chicagu. Foto: EPA
Obama je glasoval v domačem Chicagu. Foto: EPA
Barack Obama in Mitt Romney
Obama in Romney se bosta pomerila 6. novembra. Foto: EPA
Obama že oddal svoj glas

To je prvič, da se je kakšen ameriški predsednik udeležil predčasnega glasovanja. Obama je prišel na volišče v Chicagu, kjer ima kljub bivanju v Beli hiši še vedno stalno prebivališče, pokazal svoje vozniško dovoljenje in oddal glas.

"Vesel sem, da sem ravnokar obnovil vozniško dovoljenje," je dejal članici volilne komisije. "Za vse tiste, ki še niste predčasno volili, želim samo pokazati, kako neverjetno učinkovit proces je to," je še dodal. Predčasno je glasovala tudi soproga Michelle, Obama pa je priznal, da je glas namenila njemu.

Predčasne volitve potekajo tudi v drugih državah. Predsedniške volitve bodo v torek, 6. novembra. Tako Obama kot njegov republikanski tekmec Mitt Romney sta letos zelo izpostavljala predčasno glasovanje in svoje privržence pozivala, da že zdaj oddajo svoj glas. Večina predčasnih glasov gre sicer Obami.

Romney pred Obamo
Obama bo vsekakor potreboval vsak glas, saj je v novi javnomnenjski raziskavi Romney prvič do zdaj dobil več kot 50 odstotkov podpore. V anketi televizije ABC in Washington Posta je Obamo podprlo 47 odstotkov vprašanih.

Po tej anketi 52 odstotkov vprašanih sicer še vedno pričakuje zmago Obame, vendar je to devet odstotkov manj kot septembra. Pričakovanja o Romneyjevi zmagi so se povzpela z 32 na 40 odstotkov. Glede gospodarstva v anketi Romneyju bolj zaupa 52 odstotkov verjetnih volivcev, Obami pa le 43 odstotkov.

Sedanjega predsednika je znova podprl nekdanji načelnik generalštaba in nekdanji sekretar Colin Powell, sicer zmerni republikanec, ki meni, da so ZDA po Obamo ustavile strmo padanje v brezno in počasi spet dobivajo na višini.

Problemi niso rešeni, vendar se rešujejo, je prepričan Powell, ki Obami zaupa tudi glede nacionalne varnosti.

Obama je lahko zadovoljen tudi z vnovično podporo časopisa Washington Times, ki ocenjuje, da je predsednikov načrt za ureditev proračunskih težav ZDA bolj realističen kot Romneyjev, ne glede na to, da je v prvem mandatu razočaral.

Oba kandidata sta sicer že krepko zavihala rokave in prepričujeta volivce v ključnih devetih zveznih državah, ki bodo odločile predsedniško tekmo. Osredotočata se na Ohio, Florido, Virginijo, Iowo, Nevado, Kolorado, New Hampshire in Severno Karolino.

Trump dela škodo
Nobene usluge ni Romneyju naredil razvpiti mogotec Donald Trump, ki je znova privlekel na dan nesmisle glede Obamovega izvora in je predsedniku ponudil pet milijonov dolarjev, če objavi podatke o svojem potnem listu in študijskih letih. Demokratska senatorka Barbara Boxer je Trumpu ponudila 50 dolarjev, če zapre usta.

Republikanci so zaradi širjenja nesmislov jezni na Trumpa in si želijo, da utihne, saj so tisti volivci, ki ne verjamejo, da je bil Obama rojen v ZDA, že tako trdno na strani Romneyja, medtem ko lahko druge volivce taki izpadi le odvrnejo od republikanskega kandidata.

Obama že oddal svoj glas