Rio de Janeiro ima eno največjih stopenj kriminala na svetu. Foto: EPA
Rio de Janeiro ima eno največjih stopenj kriminala na svetu. Foto: EPA
Rio de Janeiro
Brazilske oblasti so se odločile obračunati s tolpami, ki so si povsem podredile nekatere dele Ria de Janeira. Foto: EPA
Spopadi v brazilskih favelah

V petih dneh spopadov med varnostnimi silami in pripadniki tihotapskih tolp v naselju Vila Cruzeiro v severnem delu mesta je bilo ubitih najmanj 30 ljudi. V omenjeno naselje se je zateklo več kriminalcev, potem ko jih je policija pregnala iz drugih barakarskih naselij, ki se raztezajo na gričih v mestu.

Večina žrtev naj bi bila med preprodajalci mamil, vendar so med mrtvimi tudi civilisti, med njimi tudi 14-letno dekle in 62-letna ženska. Da bi ustavile nasilje, so oblasti v boj s tolpami napotile okoli 17.500 policistov. Od prejšnjega konca tedna je bilo v severnem in zahodnem delu mesta priprtih več kot 150 ljudi.

Policijske sile so v naselje napotile vojaške oklepnike in sprožile ofenzivo, na katero so se kriminalci odzvali s postavljanjem barikad, z zažiganjem avtomobilov in streljanjem, poroča BBC. Oblastem je vseeno uspelo prevzeti popoln nadzor nad naseljem, ki ga nameravajo ohraniti tudi s pomočjo zveznih varnostnih sil.

Tolpe obvladovale slume
Nasilje v revnih barakarskih naseljih, imenovanih favele, kjer so imele popoln nadzor tihotapske tolpe, je že dolgoleten problem drugega največjega brazilskega mesta in oblasti so se z njim začele resno spopadati pred organizacijo svetovnega nogometnega prvenstva, ki ga bo Brazilija gostila leta 2014 in olimpijskih iger v Riu de Janeiru dve leti pozneje.

Oblasti so se nad tolpe odločneje spravile pred dvema letoma, da bi prepričale svetovno javnost, da sta mesto in država varna za obisk dveh največjih športnih dogodkov, a zagotovo bodo imeli od tega največ koristi prebivalci Rio de Janeira.

Domačini so namreč dolgo časa le nemočno opazovali, kako se tolpe krepijo in prevzemajo nadzor v revnih naseljih, medtem ko je policija postajala vse bolj nemočna v boju z naraščajočim kriminalom in se je raje izogibala teh delov mesta, kar je sicer pomenilo manj spopadov s tolpam, ki pa so si na ta račun povsem podredile oblast v teh naseljih.

Prejšnji konec tedna se je združilo več tolp in začelo izzivati oblasti z zažiganjem avtomobilov. Policija domneva, da so nasilje organizirali zaprti vodje tolp, ki so jih zato premestili v strogo varovane zapore v notranjost države, poroča New York Times.

Spopadi v brazilskih favelah