Z orkanom so prišli tudi visoki valovi. Foto: Reuters
Z orkanom so prišli tudi visoki valovi. Foto: Reuters
Orkan Sandy
Orkan se premika ob vzhodni obali ZDA. Foto: EPA

Oblasti so obalne prebivalce pozvali k umiku v notranjost. Ogroženih je okoli 60 milijonov ljudi.

Redek vremenski pojav, ki bo nastal z združitvijo orkana in snežnih viharjev ter se bo odrazil v obliki močnega deževja, vetra in snega, bo po napovedih pustošil od vzhodne obale do Velikih jezer, torej v dolžini 1.300 kilometrov.

Izredne razmere so razglasili guvernerji več zveznih držav - od Severne Karoline do Connecticuta. Guverner zvezne države Delaware je medtem odredil tudi obvezno evakuacijo prebivalcev obalnih občin.

Izredno stanje je v soboto razglasil tudi guverner zvezne države New Jersey. V notranjost te države se je začelo umikati na stotine obalnih prebivalcev.

Tudi guverner zvezne države New York Andrew Cuomo je izredne razmere že razglasil. Danes je odredil še, da se ob 19. uri po tamkajšnjem času oz. ob polnoči po srednjeevropskem času prekine avtobusni, podzemni in železniški promet.

Župan mesta New York Michael Bloomberg pa je danes odredil tudi evakuacijo 375.000 ljudi iz nižje ležečih krajev. "Gre za resen in nevaren vihar," je na novinarski konferenci poudaril Bloomberg. Za ponedeljek je napovedal tudi zaprtje šol, tako da bo doma ostalo 1,1 milijona vključenih v newyorški izobraževalni sistem.

Več držav je prebivalce opozorilo tudi, naj se pripravijo, da bodo lahko več dni brez električne energije.

Položaj spremlja tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki sodeluje s predstavniki državnih in lokalnih oblasti. Vihar je sicer zmotil nekatere predvolilne aktivnosti tako Obame kot njegovega republikanskega izzivalca Mitta Romneyja.

Tropska nevihta Sandy naj bi bila med največjimi v zgodovini. V četrtek in petek je pustošila po Karibih in na Jamajki, Haitiju, Kubi ter Bahamih. Po zadnjih podatkih je zahtevala najmanj 65 smrtnih žrtev.