Papež Frančišek je z veliko mašo pred okrog milijon ljudmi v parku Philadelphie sklenil šestdnevni obisk ZDA s pozivom družinam, naj bodo odprte ljubezni. Foto: Reuters
Papež Frančišek je z veliko mašo pred okrog milijon ljudmi v parku Philadelphie sklenil šestdnevni obisk ZDA s pozivom družinam, naj bodo odprte ljubezni. Foto: Reuters
Na svetovnem srečanju družin je dejal, da je navzočnost tako velike množice sama po sebi čudež in potrditev moči in ljubezni družin. Vatikan je sporočil, da bo naslednje srečanje družin s papeževo udeležbo leta 2018 v Dublinu na Irskem. Foto: Reuters

Papež Frančišek (78) je šestdnevni obisk v ZDA sklenil z mašo pred okoli milijon ljudmi v parku Philadelphie s pozivom k enotnosti in sprejemu "čudeža ljubezni v imenu družin po vsem svetu". Papež je priljubljen, saj je Katoliško cerkev spet približal izvirnim naukom Jezusa Kristusa o ljubezni in sočutju.

Vtis pustil tudi na Raula Castra
V ZDA je Frančiškovo sporočilo navduševalo množice in celo na komunistični Kubi je predsednik Raul Castro zaradi papeža, ki je posredoval za normalizacijo odnosov z ZDA, začel razmišljati o tem, da se vrne k veri.

Škofe pozval k sočutju
Papež ni spremenil cerkvene doktrine, ki nasprotuje homoseksualnosti in splavu, vendar pa je še posebej na koncu obiska ameriške škofe, ki so zadnja leta prednjačili v obsodbah, opozoril, da je Cerkev, ki sloni le na doktrini, prazna. Frančišek je škofe opozarjal, naj bodo bolj sočutni in odprti že v Washingtonu, kjer ga je sprejel predsednik Barack Obama. "Ne gre za pridiganje zapletenih doktrin, ampak za veselo razglašenje Kristusa, ki je za nas umrl na križu in vstal od mrtvih," je v cerkvi svetega Mateja dejal papež.

Med obiskom ZDA je ponavljal potrebo po sprejemanju beguncev in priseljencev z odprtimi rokami, kritiziral je hlastanje za bogastvom, v kongresu je pozval k odpravi smrtne kazni in sodelovanju v skupno dobro.

V baziliki narodnega svetišča Brezmadežnega spočetja je razglasil za svetnika španskega misijonarja iz 18. stoletja Junipera Serro, v katedrali svetega Patricka v New Yorku pa je posebej pozdravil in pohvalil ameriške nune, ki so bile v času njegovega predhodnika Benedikta XVI. pod preiskavo zaradi odstopanja od cerkvene doktrine.

Kosilo z brezdomci
Namesto kosila s kongresniki se je papež v Washingtonu odločil za kosilo z brezdomci, v New Yorku je obiskal šolo v Harlemu, kjer se je srečal tudi z nezakonitimi priseljenci, po ZDA pa se je namesto v razkošni limuzini vozil naokrog v za ameriške razmere majhnem fiatu.

Obiskal je muzej 11. septembra, pred ZN-om je govoril o spoštovanju življenja od spočetja naprej, v Philadelphii pa je skušal dati nekaj upanja zapornikom. Vodstva ameriške Katoliške cerkve sicer ni le kregal, ampak je škofom izrekel priznanje za ukrepanje v času pedofilskih škandalov duhovnikov, za kar pa si je prislužil sicer redke kritike organizacij za pomoč žrtvam spolnih zlorab duhovnikov.

Ob vsaki priložnosti je ljudi prosil, naj molijo zanj, in predsednika predstavniškega doma kongresa Johna Boehnerja je to tako ganilo, da je po papeževem govoru v kongresu napovedal svoj odstop s položaja dva meseca prej, kot je sprva nameraval. Boehner je poziv k sodelovanju vzel resno, vendar ugotovil, da del njegove republikanske stranke tega ni sposoben, in je vrgel puško v koruzo.