Prva Parada ponosa v Črni gori je potekala lani. Foto: EPA
Prva Parada ponosa v Črni gori je potekala lani. Foto: EPA

Že od jutranjih ur je bilo ožje središče črnogorske prestolnice zaprto za ves promet, shod aktivistov za pravice istospolno usmerjenih pa je varovalo kar 1.800 policistov, kar je skoraj polovica vseh aktivnih policistov v državi.

Poleg aktivistov za pravice homoseksualcev so se parade udeležili tudi predstavniki Evropske unije, črnogorske vlade, parlamenta, nevladnih organizacij in medijev. Geslo letošnje Parade ponosa je bilo Tradicionalno ponosni.

Na lanski Paradi ponosa v Podgorici je bilo v nasilju med policijo in več kot 500 nasprotniki parade, med njimi večinoma huliganov, ranjenih okoli 20 policistov. Prva Parada ponosa v Črni gori je potekala lani v Budvi, ko so morali udeležence shoda celo evakuirati s policijskimi čolni.

Črnogorska družba je danes malce zrelejša, je za medijski portal BIRN povedal aktivist za pravice LGBT-skupnosti Danijel Kalezić, a dodal, da to ne pomeni nekega dramatičnega napredka ali kakšnega znatnega upada homofobije, vendar je bilo letos vseeno manj sovražnega govora v javnosti v primerjavi s prejšnjimi leti.

Za Cerkev "parada smrti"
V petek je črnogorski predsednik Filip Vujanović dejal, da Parada ponosa kaže na spoštovanje črnogorske družbe do pravice do različnosti. Zagotovil je, da bo država zaščitila to pravico.

Med največjimi nasprotniki Parade ponosa in pravic istospolno usmerjenih je Pravoslavna cerkev. Teden dni pred parado je po poročanju portala BalkanInsight metropolit Amfilohije shod označil za "parado smrti in samouničenja". Zaradi teh in drugih podobnih izjav so ga na letošnji Paradi ponosa razglasili za homofoba leta.

Čeprav vlada poudarja zaščito pravic homoseksualcev, pa se z njo ne strinja večina Črnogorcev. Glede na ankete javnega mnenja jih okoli 70 odstotkov meni, da je homoseksualnost bolezen, medtem ko jih je 80 odstotkov prepričanih, da bi morali homoseksualci svojo spolno usmerjenost skrivati za štirimi stenami.