Nemiri so se začeli po petkovi molitvi, najprej na trgu Tahrir, nato pa je del protestnikov odšel proti izraelskemu veleposlaništvu. Foto: EPA
Nemiri so se začeli po petkovi molitvi, najprej na trgu Tahrir, nato pa je del protestnikov odšel proti izraelskemu veleposlaništvu. Foto: EPA
V Egiptu spet vre

Protesti so se znova razplamteli v petek, v spopadih med policijo in okoli 2.000 protestniki pa je bilo ranjenih najmanj 400 ljudi.

Na stotine protestnikov je porušilo zid, s katerim je bilo obdano veleposlaništvo, okoli 30 pa jih je nato vdrlo v stavbo, skozi okna pometalo dokumente in zažgalo izraelsko zastavo. Policija je skušala protestnike razgnati s solzivcem in streli v zrak, ti pa so ji vrnili s kamenjem in molotovkami. Pri tem naj bi bilo ubiti trije ljudje, več kot 1.000 pa jih je ranjenih. Zagorelo je nekaj vozil egiptovske policije.

Po poročanju egiptovskih medijev so protestniki vdrli v konzularne pisarne, ni pa jim uspelo priti do glavne stavbe veleposlaništva. Nekateri dokumenti, ki so jih zasegli, naj bi nosili oznako zaupno, je za BBC povedal izraelski predstavnik.

Za Izrael posredoval Obama
Izraelski veleposlanik je že zapustil Egipt, ameriški predsednik Barack Obama pa je egiptovske oblasti pozval, naj zavarujejo veleposlaništvo, izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju pa obljubil, da bodo ZDA storile, kar je v njihovi moči, da se razmere uredijo.

Nemiri so se začeli po petkovih molitvah, ko so se tisoči znova zgrnili na trg Tahrir in zahtevali hitrejšo vpeljavo političnih reform po odhodu Hosnija Mubaraka, ki je oblast izgubil februarja letos. Po protestih na trgu so se protestniki odpravili proti izraelskemu veleposlaništvu.

Povod: Smrt policistov po napadu na izraelski avtobus
Egipčani pred izraelskim veleposlaništvom protestirajo že od smrti petih egiptovskih policistov 18. avgusta. Zanje uradni Egipt trdi, da so jih ubile izraelske sile, ki so med zasledovanjem skupine skrajnežev prečkale mejo med državama. Povod za akcijo je bil napad na izraelski avtobus, v katerem je bilo ubitih osem ljudi.

Izrael je smrt policistov sicer obžaloval, odgovornosti za napad pa ni priznal. Odnosi med Izraelom in Egiptom so se po incidentu zaostrili, na preizkušnji pa je tudi 30 let trajajoč mirovni sporazum med državama, ki ga je podpisal Hosni Mubarak. Po poročanju BBC-ja je Mubarakov padec v Izraelu povzročil strah, da bo oblast v Egiptu prevzela Izraelu manj naklonjena vlada.

V Egiptu spet vre