Na Poljskem že več tednov trajajo množični protesti zoper ukrepe vlade, ki po mnenju protestnikov posegajo v demokratična načela družbe. Foto: Reuters
Na Poljskem že več tednov trajajo množični protesti zoper ukrepe vlade, ki po mnenju protestnikov posegajo v demokratična načela družbe. Foto: Reuters
false
Poljska vlada se je zaradi svojih ukrepov na področju medijev, pravosodja in zdaj nadzorovanja znašla tudi v preiskavi Evropske komisije. Foto: EPA
Protivladni protesti na Poljskem

Po ukrepih za prevzem nadzora nad pravosodjem in mediji, ki so razdelili poljske državljane in državljanke in sprožili alarme v Evropski uniji, želi zdaj vlada, kot poroča Reuters, povečati svoja pooblastila za nadzor. Kritiki že opozarjajo, da bo ta poteza vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) spodkopala pravice do zasebnosti.

Protestniki, ki so vihteli zastave Poljske in EU-ja, so zahtevali, naj PiS umakne predlog nove zakonodaje. "Morali bi poslušati, ne pa prisluškovati," je pisalo na enem izmed transparentov. Nova zakonodaja, ki še ni sprejeta, bi vladi povečala dostop do digitalnih podatkov in omilila zakonski okvir glede nadzorovanja varnostnih organov. Eden izmed organizatorjev protesta Mateusz Kijowski je dejal, da sta ogroženi njihovi zasebnost in intimnost. "Povsod nam lahko sledijo in nas nadzorujejo, tako doma kot na spletu," je opozoril.

V PiS-u, ki je oktobra prepričljivo prevzel oblast, pravijo, da so potrebne hitre spremembe, da lahko izpolni odločbo ustavnega sodišča. V stranki se sklicujejo tudi na širok demokratični mandat, ki naj bi ga prejeli za prenovo države. Kritiki vlade pa opozarjajo, da gre v resnici za posnemanje madžarskega premierja Viktorja Orbana in njegovega spodkopavanja demokratičnih mehanizmov vzajemnega nadzora.

EU preiskuje
Zaradi zadnjih ukrepov Varšave je EU začel preiskavo obtožb, da poljska vlada spodkopava demokratična načela. Poljska premierka Beata Szydlo je evropskim poslancem in poslankam ta teden dejala, da njena vlada ni kršila evropske ali poljske zakonodaje z reformo ustavnega sodišča in postavitvijo javnih medijev pod svoj neposredni nadzor. Sporni zakon recimo razrešuje dosedanja vodstva javnih medijev, imenovanje novih pa je v pristojnosti vlade. Nad njihovimi vsebinami po novem bedi medijski svet, ki ga imenuje parlament. Preiskava bi lahko teoretično privedla tudi do odvzema glasovalnih pravic Poljske v Uniji.

K demonstracijam v 36 poljskih mestih pod geslom Za zaščito tvoje svobode je tudi tokrat pozval Odbor za obrambo demokracije (KOD). Odbor je v zadnjih tednih že organiziral demonstracije, ki se jih je udeležilo več deset tisoč kritikov vlade. Protesti so bili napovedani tudi v številnih evropskih mestih, v ZDA in Avstraliji.

Protivladni protesti na Poljskem