Calais Foto: Reuters
Calais Foto: Reuters

Francoska policija je opozorila, da bo uporabila silo, če se bodo prebežniki upirali preselitvi v bližnje bivanjske zabojnike, kar pa med mnogimi vzbuja bojazen, da bodo prisiljeni za azil zaprositi v Franciji in se bodo s tem morali odreči poti v Veliko Britanijo, ki je za večino končna destinacija.

V "Džungli" naj bi bilo okoli 3.700 ljudi, večinoma z Bližnjega vzhoda in severne Afrike, ki skušajo na Otok priti tako, da se vtihotapijo na tovornjake ali trajekte.

Tarča: Stampedo ideoloških strahov
Kam nas lahko privede eksplozivna mešanica strahov in ideologije, ki nas je zapljusnila ob migrantski krizi? Kaj nam o družbi, odnosih, vrednotah in nas samih pove preplah zaradi šestih otrok z vojnih žarišč? Kako ustaviti stampedo strahu?

Potrjeni goste (do zdaj): Aleksander Zadel, Nina Zidar Klemenčič, Janez Juhant, Mitja Čander

Prejšnji teden je sodišče dalo zeleno luč za uničenje dela taborišča in oblasti so delo nameravale začeti že v petek, a so jim aktivisti iz skupine No Borders to preprečili. Večina prebežnikov je sicer južni del taborišča v preteklih dneh že zapustila. Rušenje je v ponedeljek sprva potekalo mirno, popoldne pa so izbruhnili spopadi med policisti in prebežniki, ki ne želijo biti premeščeni.

Različne ocene števila prebežnikov
V noči s ponedeljka na torek je policija uporabila solzivec proti prebežnikom, ki so s kamenjem obmetavali člane skupine za rušenje tabora. Po ocenah francoskih oblasti bo načrt preselitve prizadel okoli tisoč prebežnikov, a človekoljubne organizacije ocenjujejo, da je ta številka veliko višja.

V ponedeljek so porušili okoli sto bivališč, medtem ko so prebežniki v dvanajstih podtaknili ogenj. Kot poročajo francoski mediji, je okoli 150 prebežnikov skušalo s kiji in železnimi palicami preprečiti prihod skupin za rušenje, a so jih policisti obvladali in potisnili nazaj proti taboru.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.