Oblasti nameravajo taborišče v Calaisu porušiti, prebivalce, ki želijo tam vztrajati, pa pred tem pregnati. Foto: Reuters
Oblasti nameravajo taborišče v Calaisu porušiti, prebivalce, ki želijo tam vztrajati, pa pred tem pregnati. Foto: Reuters

Kot poroča britanski Independent, je bil ukaz izdan za migrante in begunce, ki živijo v taborišču. Tega želijo oblasti namreč uničiti. Prebivalci ga morajo skupaj s svojimi stvarmi zapustiti do torka do 20.00, v nasprotnem primeru bo posredovala policija. V taborišču po podatkih vlade živi med 800 in 1.000 ljudi, prostovoljci pa po poročanju BBC-ja opozarjajo, da je tam vsaj še enkrat toliko ljudi.

Številni, ki živijo v "Džungli" so begunci in prosilci za azil, ki bežijo pred nasiljem in političnim zatiranjem v Siriji, Iraku, Sudanu in Afganistanu. V zadnjih letih se je taborišče precej razširilo, v njem pa je živelo tudi okoli 4.000 ljudi. V tem času se je razvila številna skupnost in začasna infrastruktura, med katero so tudi domovi, cerkve, mošeje in trgovine.

V taborišču so delovale tudi gledališke skupine in restavracije. Slabe življenjske razmere so sprožile zdravstvene skrbi, označene pa so bile za nezadostne z vidika osnovne higiene in človeškega dostojanstva.

Vladna rešitev? Rušenje.
Prebivalci taborišča se morajo zdaj preseliti v obližnje zabojnike ali nastanitvene centre po vsej Franciji. Osem združenj, ki deluje v taborišču, je v četrtek notranjemu ministru Bernardu Cazeneuveju poslalo protestno pismo, v katerem obsojajo odločitev o izpraznitvi taborišča in sporočajo, da je ukrep "zelo daleč od reševanja problemov, ki so se pojavili". Minister je odvrnil, da se bo ukrep izvršil ne glede na te pripombe, še piše Independent.

V Džungli je našlo zatočišče na tisoče ljudi z Bližnjega vzhoda in Afrike, ki v bližini Calaisa čakajo in upajo na vstop v Veliko Britanijo.