Napadalec se je razstrelil v jedilnici bolnišnice v času kosila. Foto: Reuters
Napadalec se je razstrelil v jedilnici bolnišnice v času kosila. Foto: Reuters

Napadalec se je razstrelil v jedilnici bolnišnice, kjer so študenti medicine kosili. Med žrtvami so tako študenti kot vojaško osebje. Po eksploziji so afganistanske varnostne sile obkolile bolnišnico in zaprle cesto, ki vodi do nje, saj naj bi bil v bolnišnici še en samomorilski napadalec.

Odgovornost za napad v največji bolnišnici v Kabulu so prevzeli talibani. Njihov predstavnik Zabiulaha Mujahida je sporočil, da so bili tarča tuji trenerji in afganistanski zdravniki, ki delajo z njimi.

Število samomorilskih in drugih napadov se je v Afganistanu v zadnjem času povečalo. Po besedah predstavnika notranjega ministrstva so napadalci na Kabul v noči s petka izstrelili dve raketi, ki sta pristali na neposeljenem območju in nista povzročili škode ali žrtev.

Afganistanske sile se z napovedanim umikom tujih sil pripravljajo na postopen prevzem odgovornosti nad varnostjo v državi. Obdobje najhujših spopadov letos šele prihaja, saj so napadi talibanov spomladi in poleti v tej gorati državi pogostejši, opozarjajo strokovnjaki. Talibani so začetek spomladanske sezone bojevanja naznanili konec aprila.