Protestniki ponosno razkazujejo keltski križ, neonacistični simbol. Foto: EPA
Protestniki ponosno razkazujejo keltski križ, neonacistični simbol. Foto: EPA
false
Ukrajinska skrajna desnica je izkoristila proteste v Kijevu konec leta 2013 in v začetka leta 2014 ter se prerinila v politično ospredje v Ukrajini. Foto: EPA

Kot poroča BBC, so bili mnogi izmed zbranih zamaskirani, številni so zažigali gume, nekateri so nosili rasistične zastave s simboli bele nadvlade. Več protestnikov je pripadnikov odredov prostovoljcev, na shod pa so prišli v svojih uniformah. Kot so dejali, so se vrnili z vzhoda, kjer so se borili proti ruskim silam.

Vlado so pozivali k prekinitvi februarskega sporazuma o prekinitvi ognja iz Minska in napovedi vojne proruskim upornikom na vzhodu države. Protestniki pravijo, da Rusija v Ukrajino pošilja tako vojake kot opremo. Uradna Moskva to ves čas zanika. Protestniki zahtevajo tudi pretrganje vseh diplomatskih stikov Ukrajine z Rusijo ter nacionalizacijo vseh podjetij v lasti Rusov.

Shod je sklical skrajnodesničarski Desni sektor, skupina, ki je bila zelo dejavna tudi med protesti na Majdanu, ki so s položaja odnesli ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča.

Moskva: Rusi so v Ukrajini le kot prostovoljci
Ukrajinska vlada, zahodne države in zveza Nato trdijo, da Rusija pomaga upornikom na vzhodu Ukrajine, v pokrajinah Doneck in Lugansk, s težko oborožitvijo in vojaki. Tako menijo tudi številni neodvisni strokovnjaki. Rusija to zavrača. Kot pravijo Moskva, so morebitni Rusi na strani upornikov tam prostovoljno.

Spopadi med vladnimi silami in proruskimi uporniki so se spet okrepili. Junija so potekali hudi spopadi pred mestom Doneck, ki je v rokah upornikov. Kijevske in uporniške sile so se medsebojno obtoževale za začetek napadov in kršenje sporazuma iz Minska.

Od aprila 2014, ko so se na vzhodu države začeli spopadi, je bilo ubitih že več kot 6.400 ljudi, še poroča BBC.