Smetarji svarijo, da bodo stavkali, dokler ne bodo dobili zagotovila, da se njihov položaj ne bo poslabšal. Foto: Reuters
Smetarji svarijo, da bodo stavkali, dokler ne bodo dobili zagotovila, da se njihov položaj ne bo poslabšal. Foto: Reuters

Pločniki, parki in ceste v Madridu, mestu s 3,2 milijona prebivalcev, so izjemno umazani, vsepovsod ležijo ostanki hrane, smeti in pasji iztrebki. Okoli 6.000 smetarjev in vrtnarjev v španski prestolnici stavka že 14 dni, saj želijo na tak način izraziti nasprotovanje predlogu, po katerem bi jih okoli petina izgubila delo, preostalim pa bi se plače znižale za do 40 odstotkov.

"Boli nas, da smo se morali zateči k temu. Ne zahtevamo višjega plačila ali več pravic - prosimo za kruh," je dejal eden izmed udeležencev protesta, ki so ga pripravili v ponedeljek zvečer na madridskih ulicah. Ulični pometač v Madridu sicer zasluži med 1.000 in 1.200 evri na mesec.

Smetarske storitve so domena zasebnih podjetij
Zaradi stavke so se že začela pogajanja med sindikati in delodajalci - zasebnimi podjetji, ki imajo koncesijo mestnih oblasti za opravljanje smetarskih delavnic, a za zdaj niso dosegli napredka. Delavci za nastali položaj krivijo mestne oblasti, ki krči javno porabo, s tem pa se slabša položaj tudi podjetjem s koncesijami.

Kriza močno prizadela Španijo
Ne le Madrid, vsa Španija je morala zaradi hudih gospodarskih težav močno oklestiti porabo v javnem sektorju, kar je bil eden izmed korakov v boju proti enemu najvišjih javnofinančnih primanjkljajev v evrskem območju. To je na ulice prignalo ogromno protestnikov, med katerimi so bili predvsem študenti, zdravstveni delavci in zaposleni v državni upravi.

V Madridu in drugih mestih so tako v zadnjih letih različne demonstracije postale že stalnica. Brezposelnost v Španiji je dosegla rekordno raven - 26 odstotkov, kar pomeni, da skoraj tretjina izmed vseh brezposelnih v 17-članskem združenju držav z evrom prihaja iz te države.