Madrid na prvi dan stavke. Foto: Reuters
Madrid na prvi dan stavke. Foto: Reuters

Okoli 6.000 delavcev se je odločilo pridružiti stavki, potem ko so zasebna podjetja, ki imajo koncesijo mestnih oblasti, napovedala znižanje plač do 40 odstotkov, ob tem pa nameravajo odpustiti še 1.114 zaposlenih.

"Borimo se za svoja delovna mesta. Leta smo delali in zdaj nas bodo vrgli s sramotno odpravnino. Ljudje so delali po 28, 30 let," je dejal 58-letni Angel Jornosa, ki ureja zelene površine pri enem izmed zasebnih podjetij.

V petmilijonski španski prestolnici ulični pometač v povprečju zasluži od 1.000 do 1.200 evrov, je povedal Felix Carrion iz največjega španskega sindikalnega združenja CCOO.

Rekordna brezposelnost
Da bi znižali enega najvišjih javnofinančnih primanjkljajev v evrskem območju, je španska vlada v celotnem javnem sektorju uvedla drastično varčevanje, kar je na ulice pognalo javne uslužbence, zaposlene v zdravstvu in študente.

Tako je bil Madrid v zadnjih letih priča vsakodnevnim protestom - vsakič ko so znova krčili javne finance in dokazovali, da je država sposobna spraviti v red svoje finance.

Čeprav se je država ob skromni gospodarski rasti izkopala iz recesije, pa najbolj pereča težava ostaja rekordno visoka brezposelnost, ki znaša več kot 26 odstotkov. Od vseh brezposelnih v 17-članskem evrskem območju jih skoraj tretjina živi v Španiji.