Napadalec je imel psihične težave, saj je med drugim leta 2011 štiri mesece služboval v Iraku. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Napadalec je imel psihične težave, saj je med drugim leta 2011 štiri mesece služboval v Iraku. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Štirje mrtvi v streljanju v Fort Hoodu

Pristojne oblasti so razkrile, da je bil napadalec specialec Ivan Lopez (34). V vojaškem oporišču v ameriški zvezni državi Teksas je začel streljati okoli 16. ure po krajevnem času, nato se je z avtomobilom odpeljal na drug konec oporišča, kjer je vozilo zapustil. Sledil je strelski obračun z varnostnimi silami.

V napadu je ubil tri ljudi, 16 jih je ranil, med njimi so trije v kritičnem stanju. "Napadalec se je na koncu ubil s strelom v glavo," je sporočil poveljnik Fort Hooda Mark Milley.

Streljal je s polavtomatsko pištolo
Kot je znano, se je Lopez po štirimesečnem služenju v Iraku leta 2011 zdravil zaradi depresije in več drugih psihičnih težav. Za zdaj še ni jasno, ali je trpel za posttravmatskim stresnim sindromom.

V napadu je uporabil polavtomatsko pištolo, ki jo je kupil predtem in jo očitno pretihotapil v oporišče. "Trenutno nič ne kaže na povezavo s terorizmom, čeprav ničesar ne izključujemo," je novinarjem v oporišču v zvezni državi Texas še pojasnil Milley.

Obamovo srce je "strto"
Ameriški predsednik Barack Obama je po streljanju dejal, da ima "strto srce". "Seveda je to znova sprožilo bolečine zaradi dogodkov v Fort Hoodu pred petimi leti," je dejal v Chicagu.

Leta 2009 je namreč v istem oporišču vojaški psihiater Nidal Hasan v strelskem napadu ubil 13 ljudi. Avgusta lani so ga obsodili na smrt.

Štirje mrtvi v streljanju v Fort Hoodu