Več kot 20 stavb je bilo tako hudo poškodovanih, da niso več primerne za življenje. Foto: Reuters
Več kot 20 stavb je bilo tako hudo poškodovanih, da niso več primerne za življenje. Foto: Reuters
V Sydneyju divjal tornado

Najhuje je bilo v južnem predmestju Kurnell, kjer so drevesa, naplavine in padli daljnovodi zaprli številne ceste. Tamkajšnja vremenska postaja je izmerila najvišjo hitrost vetra do zdaj v zvezni državi Novi južni Wales - kar 213 kilometrov na uro.

V predmestju Bondi Junction na vzhodu Sydneyja so kupce in osebje nekega trgovskega centra evakuirali, potem ko se je zaradi močnega dežja deloma zrušila streha. Na sydneyjskem letališču so preložili več poletov, mnogi potniki pa so - ko se je cestni promet proti letališču začel upočasnjevati - v upanju, da jim bo uspelo pravočasno prispeti na polet, svoje avtomobile pustili kilometer stran od letališča in prtljago nosili skozi neurje.

Toča, velika kot žogica za golf
Vozniki so bili ujeti po celem mestu, saj so poplave prekinile cestne povezave, prometna signalizacija ni delovala, drevesa in ograje pa so se zrušile na glavne ceste. Padala je tudi toča v velikosti žogice za golf.

Na južni obali sydneyjskega predmestja, v Nowri, so zaradi naraščajoče vode evakuirali številne ljudi, več tisoč domov je ostalo brez elektrike.

"Nenadoma se je stemnilo"
Kljub veliki gmotni škodi žrtev ni bilo, so pa dva človeka zaradi poškodb prepeljali v bolnišnico. Kot je dejal neki prebivalec Kurnella, je "bil tornado slišati kot tovorni vlak". "Nismo prejeli nobenega opozorila, le nebo je nenadoma postalo črno in glasno je zagrmelo. Sunki vetra so bili grozljivi, slišali smo, kako je odneslo streho, stvari pa so letele vsepovsod. Vsi avtomobili so praktično uničeni."

Tornadi v največjem avstralskem mestu so zelo redki, po napovedih vremenoslovcev pa bo Avstralija letos bolj kot v preteklih letih občutila delovanje pojava El niña.

V Sydneyju divjal tornado