Veliko Romov je v Srbijo pribegnilo s Kosova med vojno, ali pa so jih poslali nazaj iz držav zahodne Evrope. Foto: EPA
Veliko Romov je v Srbijo pribegnilo s Kosova med vojno, ali pa so jih poslali nazaj iz držav zahodne Evrope. Foto: EPA

Iz naselja v Novem Beogradu so z avtobusi prepeljali okoli tisoč Romov, ki jih bodo nastanili v bivalne zabojnike na drugi lokaciji. Mestne oblasti so se za preselitev odločile, ker bodo na tem območju zgradile avtobusno postajo in naredile cestno povezavo do novega mostu.

Organizacija za človekove pravice Amnesty International je oblasti v srbski prestolnici obtožila, da se pred izselitvijo niso posvetovale s tam živečo romsko skupnostjo, kar bi lahko po njenem mnenju vodilo v ločitev družin in izpad virov njihovega zaslužka zaradi preselitve.

Po podatkih AI-ja je bilo od aprila leta 2009 v Beogradu izpeljanih sedem prisilnih izselitev, predvsem v okviru izboljševanja mestne infrastrukture s posojili Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) in Evropske investicijske banke.

"Verjetno bodo Romi še nekaj let živeli v kovinskih zabojnikih," je AI zapisal v izjavi za javnost, v kateri je beograjskim oblastem očital grobo kršenje mednarodnih standardov, saj so v sredo romskim družinam izročili papirje, na katerih je pisalo samo, kam jih bodo preselili.

Otroci bodo lahko hodili v šolo
V Srbiji je med 250.000 in 500.000 Romov, ki živijo na družbenem robu in so večinoma brez zaposlitve, spoprijemajo pa se tudi z zelo razširjeno diskriminacijo.

Mestne oblasti so pojasnile, da bodo s preselitvijo Romi dobili boljše pogoje za življenje. Romske skupnosti bodo pridobile ustrezne dokumente in - kar je še pomembnejše - lahko bodo poslale svoje otroke v šole.

"Ti otroci bodo videli, da jim ni treba več živeti tako, da to ni nekaj, na kar so obsojeni, ampak lahko živijo kot preostanek normalnega sveta," je povedal pomočnik župana Živorad Andjelković.