Rdeča četrt se bo umaknila parku. Foto: Reuters
Rdeča četrt se bo umaknila parku. Foto: Reuters

V četrti Kalijodo se je s ponujanjem in posredovanjem spolnih uslug ukvarjalo več tisoč ljudi, ki bodo morali zdaj najti drugo zaposlitev, pri čemer pa jim je pripravljena na pomoč priskočiti tudi vlada, ki je nekaterim zagotovila stanovanja, poskrbela za vrnitev v domače kraje ali organizirala strokovna izobraževanja. Kalijodo je zadnja izmed 70 rdečih četrti, ki so jih oblasti zaprle, do leta 2019 pa nameravajo zapreti še preostalih 100.

Rušenje v Kalijodu so spremljali strogi varnostni ukrepi, oblasti pa si želijo, da bo na mestu nekdaj zloglasne četrti nastal park. Anas Effendi je napovedal, da bodo najprej porušili vse hiše in območje spremenili v zelene površine. Okoli 3.000 prebivalcem soseske so oblasti postavile enotedenski rok za preselitev.

Nesreča pripeljala do rušenja
Guverner Džakarte Basuki Tjahaja Purnama se je za zaprtje Kalijoda odločil, potem ko je na začetku februarja pijani motorist v prometni nesreči ubil štiri ljudi. Že prej je sicer zatrjeval, da so hiše v soseski postavljene nezakonito, saj gre za državno posest.

Indonezijska vlada je za tiste, ki želijo opustiti prostitucijo in se izučiti za kakšen poklic, pripravila poseben šestmesečni program, po koncu katerega udeleženec dobi okoli 370 dolarjev spodbude, a nekega zanimanja ni, saj se v enem tednu ni prijavil še nihče.