'Sramota!' so kričali opozicijski protestniki, ko jim je policija skušala preprečiti pot proti parlamentu. Foto: Reuters
'Sramota!' so kričali opozicijski protestniki, ko jim je policija skušala preprečiti pot proti parlamentu. Foto: Reuters
Viktor Janukovič
Nove zakone so poslanci Janukovičeve stranke sprejeli po hitrem postopku z dvigovanjem rok.

Protestniki so se na pozive opozicijskih voditeljev k shodu množično odzvali kljub mrzlemu vremenu. Ukrajinski poslanci, zvesti predsedniku Viktorju Janukoviču, so namreč ta teden potrdili novo zakonodajo, katere cilj je po trditvah opozicije zajeziti protivladne proteste v državi. Med sprejetimi novostmi je prepoved nepooblaščenega postavljanja šotorov, odrov in zvočnikov na javnih mestih, žaljenje vladnih uradnikov pa bo po novem kaznivo dejanje. Prav tako bo mogoče aretirati protestnike, ki nosijo maske ali čelade. Za kršilce zakonodaja predvideva visoke denarne ali celo zaporne kazni.

Na glavah maske, lonci in cedila
Številni protestniki so si tako na glave poveznili lonce in cedila, drugi so nosili smučarske, zdravniške ali pustne maske ter na tak način izrazili nestrinjanje z vsebino nove zakonodaje. Na trgu so plapolale tudi številne ukrajinske zastave.

Sporni zakoni so bili v četrtek sprejeti na hitro, v le nekaj minutah, kar z dvigovanjem rok poslancev Janukovičeve Stranke regij. Pridružili so se jim še komunisti in nekaj nepovezanih poslancev. Sprejemanje zakonov je spremljal kaos v parlamentarni dvorani, saj je opozicija med drugim skušala zapreti govorniški oder.

V Klička gasilska pena
"Zakonodajo, ki je bila sprejeta v četrtek, razglašamo za nezakonito," je poudaril nekdanji boksar in opozicijski voditelj Vitalij Kličko. "Janukovič in njegovi pomočniki želijo ukrasti našo državo." Kličko je množico tudi pozval, naj policije ne izzivajo, neznanec pa je vanj uperil gasilski aparat.

"Parlament je izgubil legitimnost, kar pomeni, da bi morali ustvariti ljudi svet, sestavljen iz opozicijskih politikov," pa je zbranim dejal opozicijski voditelj Arsenij Jatsenjuk.

Napadli policijske avtobuse
Protesti na trgu Evromajdan, kot so protestniki preimenovali Trg neodvisnosti, so sprva potekali mirno, nato pa so postali nasilni. Skupina protestnikov je skušala prebiti policijsko zaporo, postavljeno pred parlamentom, majali so policijske avtobuse in v varnostno osebje metali kamenje. Policisti so se odzvali s solzivcem in gumijevkami. Spopadi se še niso umirili.

Protesti v Ukrajini se vrstijo že vse od konca lanskega novembra, ko se je Janukovič odločil, da zaradi pritiska Rusije ne podpiše pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo. Jezo opozicije je Janukovič še podžgal z nasilnim razganjanjem protestnikov.

Foto: Reuters, EPA