Proevropski protestniki se še vedno zbirajo na osrednjem kijevskem trgu. Foto: Reuters
Proevropski protestniki se še vedno zbirajo na osrednjem kijevskem trgu. Foto: Reuters
Ukrajinski parlament
Poslanci niso izgubljali časa z elektronskim glasovanjem, ampak so le dvigovali roke. Foto: Reuters
Ukrajinsko dušenje opozicije

Med sprejetimi novostmi je prepoved postavljanja šotorov na javnih mestih, žaljenje vladnih uradnikov pa bo po novem kaznivo dejanje.

Sporni zakoni so bili v četrtek sprejeti na hitro, v le nekaj minutah, kar z dvigovanjem rok poslancev Janukovičeve Stranke regij. Pridružili so se jim še komunisti in nekaj nepovezanih poslancev. Sprejemanje zakonov je spremljal kaos v parlamentarni dvorani, saj je opozicija med drugim skušala obkoliti govorniški oder.

Za žaljenje uradnikov eno leto prisilnega dela
Med sprejetimi ukrepi je prepoved postavljanja šotorov, odrov in podobnih zadev na javnih mestih, če tega posebej ne dovolijo pristojne oblasti. Prepovedani so po novem tudi protesti z več kot petimi avtomobili. Za žaljenje vladnih uradnikov se uvaja kazen enoletnega prisilnega dela.

Opozicija, po mnenju katere je cilj novih zakonov preprečiti nadaljnje proteste v državi, je opozorila, da je bilo glasovanje popolnoma nelegitimno. Vodja stranke Udar Vitalij Kličko je celo menil, da se je v četrtek v parlamentu zgodil "državni udar". ZDA in več držav Evropske unije, med drugim Poljska in Švedska, je že izrazilo zaskrbljenost zaradi najnovejše poteze Kijeva.

Spodbuda za nove proteste
Ukrajinska opozicija obenem opozarja, da bo nova zakonodaja le še dodatno spodbudila protestno gibanje, in je že pozvala k množičnemu protestu v nedeljo v Kijevu. Protivladni protesti se v prestolnici vsako nedeljo sicer vrstijo že od konca novembra, a so vmes izgubili zagon in so iz tedna v teden privabili manj udeležencev.

Peščica nasprotnikov vlade se je v preteklih dveh mesecih medtem utaborila na Trgu neodvisnosti v središču prestolnice. Oblasti so trg, znan po imenu Evromajdan, sicer večkrat skušale izprazniti, a neuspešno. Proevropske protestnike je sprva spodbudilo ogorčenje, ker Janukovič pod pritiskom Rusije ni podpisal pridružitvenega sporazuma z Evropske unije, pozneje pa so svojo jezo uperili še proti razširjeni korupciji in zlorabi oblasti v državi.

Ukrajinsko dušenje opozicije