Trgovci na Baščaršiji ponujajo skodelice in magnete s papeževo podobo. Pravijo, da za zdaj spominki niso šli dobro v promet, a pravi naval pričakujejo v soboto. Foto: Reuters
Trgovci na Baščaršiji ponujajo skodelice in magnete s papeževo podobo. Pravijo, da za zdaj spominki niso šli dobro v promet, a pravi naval pričakujejo v soboto. Foto: Reuters
Sarajevo
Leseni stol, na katerem bo sedel papež, sta izdelala Edin Hajderovac in njegov oče Salem. Foto: Reuters
Papež Frančišek
Po Turčiji in Albaniji sveti oče prihaja še v BiH. Foto: Reuters
Pred papeževim obiskom v Sarajevu

Geslo papeževega enodnevnega obiska BiH-a je Mir z vami, poudarek pa bo na ekumenskem in medverskem dialogu.

Tretje potovanje kakšnega papeža v BiH bo trajalo skupaj 11 ur. Frančišek se bo ob prihodu najprej sešel s člani predsedstva BiH-a, na čelu katerega je trenutno Srb Mladen Ivanić. Na programu ima tudi srečanja s škofi, redovniki, bogoslovci in mladimi ter ekumenske in medverske pogovore s predstavniki drugih ver.


Obisk papeža Frančiška v BiH-u si boste lahko v soboto od 8.25 do 13.00 ogledali tudi na MMC TV. Vabljeni!

V BiH-u okoli 450.000 katoličanov
Glavni dogodek bo ob 11. uri, ko se bo začela maša na olimpijskem stadionu Koševo, ki so ga med obleganjem Sarajeva med vojno v BiH-u v 90. letih preteklega stoletja spremenili v pokopališče več tisoč ljudi. Zaradi triletnega medvojnega obleganja in več kot 10.000 smrtnih žrtev je Sarajevo simbol krvavih bojev v BiH-u.

V BiH-u od Daytonskega mirovnega sporazuma, sklenjenega leta 1995, v dveh entitetah živijo muslimanski Bošnjaki, pravoslavni Srbi in katoliški Hrvati. Katoličanov je izmed 3,8 milijona prebivalcev po različnih podatkih med 430.000 in 460.000.

"Trenutno stanje države je še vedno težavno. Za seboj ima dramatično vojno in številne napetosti med muslimanskimi, pravoslavnimi in katoliškimi prebivalci. Gospodarstvo je na tleh, pri obnovi je treba storiti še veliko, socialni konflikti vzniknejo vedno znova," je pred obiskom dejal tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi.

Glasnik miru
Verjetno je prav zaradi krvave zgodovine BiH-a geslo Frančiškovega obiska Mir z vami. V poslanici pred obiskom je sveti oče poudaril, da v BiH prihaja, da bi v veri okrepil katoličane, da bi podprl ekumenski in medverski dialog, predvsem pa, da bi dal spodbudo mirnemu sožitju v državi. V BiH je pripravljen priti kot brat in glasnik miru, je še sporočil papež in poudaril, da želi vsem izraziti spoštovanje in prijateljstvo. "Vsakemu posamezniku, družini, skupnosti želim oznaniti Božjo milost, nežnost in ljubezen," je navedel.

Sarajevski nadškof, kardinal Vinko Puljić upa, da bo Frančiškov obisk prispeval k temu, da se BiH v mednarodni skupnosti potegne iz pozabe. Daytonski sporazum sicer govori o enakopravnosti, ki pa je v BiH-u po Puljićevih besedah niso uresničili.

Cerkev Marijinega prikazovanja v Međugorju še ni potrdila
Tiskovni predstavnik Vatikana je sicer pred obiskom papeža poudaril, da Međugorje oziroma tamkajšnje prikazovanje Device Marije v papeževih govorih in pridigi v BiH-u ne bo igralo nobene vloge. Marijinega prikazovanja v Međugorju, kamor vsako leto roma okoli dva milijona vernikov, Cerkev namreč uradno ni potrdila. Preiskave o prikazovanju in romanjih v Međugorje se po besedah Lombardija trenutno nadaljujejo v kongregaciji za doktrino vere, potem ko je prikazovanja preiskovala in lani izsledke preiskave Vatikanu predala posebna komisija pod vodstvom kardinala Camilla Ruinija.

Frančišek bo v BiH-u na svojem osmem potovanju v tujini in obenem drugi papež v tej državi. Papež Janez Pavel II. je BiH prvič obiskal slabi dve leti po daytonskem sporazumu, aprila 1997, nato pa še leta 2003, ko je med drugim v Republiki srbski hrvaškega intelektualca Ivana Merza razglasil za blaženega.

Frančiška bosta v BiH med drugim spremljala kurijska kardinala Kurt Koch in Jean-Louis Tauran, ki sta v Vatikanu pristojna za ekumenizem in medverski dialog.

Za udeležbo pri osrednjem dogodku, maši, ki jo bo na Koševu daroval papež, se je prijavilo okoli 65.000 vernikov, sicer pa naj bi Sarajevo v soboto pripotovalo okoli 80.000 obiskovalcev in predstavniki 400 medijev.

V Sarajevu tudi okoli 250 slovenskih romarjev
Papeževe maše se bo po podatkih sarajevske nadškofije udeležilo tudi 250 slovenskih romarjev. Maše in nekaterih drugih srečanj se bosta prav tako udeležila visoka predstavnika slovenske Cerkve, ljubljanski nadškof in metropolit Zore ter koprski škof Bizjak. Nekaterih dogodkov ob papeževem se bo udeležil slovenski veleposlanik v BiH-u Iztok Grmek.

Med obiskom, med katerim se bo Frančišek v papamobilu tudi popeljal po sarajevskih ulicah, bodo vladali poostreni varnostni ukrepi, prav tako bodo po mestu postavljali zapore.

Varnostnim službam BiH-a naj bi pomagali tudi pripadniki FBI-ja, Cie in drugih tajnih služb, avtobuse z romarji policistom BiH-a pomagali pregledovati kolegi iz Hrvaške. Na delu bo v soboto po napovedih 2000 policistov in drugih pripadnikov varnostnih sil.

Pred papeževim obiskom v Sarajevu