Iran Foto: EPA
Iran Foto: EPA

Kot poroča opozicijska spletna stran Rahesabz.net, se je na Montazerijevem pogrebu zbralo na desettisoče ljudi, konservativna spletna stran Asriran.com pa poroča, da se je na pogrebu v svetem mestu Kom zbralo kar sto tisoč ljudi.

Ob tem iranski mediji poročajo, da naj bi se v množico na pogrebu premešali pripadniki skrajnih provladnih skupin, ki so poskušali zmotiti pogrebno slovesnost. Z več žalujočimi in s policijo so se zapletli v pretepe, nato pa odšli.

Kom preplavila zelena barva
Opozicijska voditelja in poraženca spornih predsedniških volitev Mir Hosein Musavi in Mehdi Karubi sta danes razglasila dan žalovanja in svoje privržence pozvala, naj se udeležijo pogreba. Žalujoči nosijo zeleno barvo, barvo opozicije, in vzklikajo slogane, kot sta "Diktator, Montazerijeva pot se bo nadaljevala" in "Montazeri ni mrtev".

Navedb o pogrebu sicer ni mogoče neodvisno potrditi, saj so iranske oblasti tujim medijem prepovedale spremljanje dogodka. Oblasti so upočasnile tudi internetne povezave, tako da so te komaj uporabne, moteni pa so tudi nekateri televizijski signali. To so v Iranu precej običajni postopki, ko oblasti pričakujejo opozicijske proteste.

Montazeri navdih za reformiste in borce za človekove pravice
Montazeri je bil eden izmed voditeljev islamske revolucije leta 1979, nekaj časa je veljal celo za najverjetnejšega naslednika ajatole Ruhole Homeinija, vendar pa mu je ta leta 1989 zaradi kritiziranja islamskega sistema prepovedal delovanje v politiki. Več kot 20 let je veljal za enega najostrejših kritikov iranske zunanje in notranje politike. Bil je aktiven zagovornik človekovih pravic, še posebej pravic žensk. Zadnja leta je živel v hišnem priporu na svojem domu v mestu Kom, kjer je tudi umrl. Montazeri je bil tudi oster kritik trenutnega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, ki ga je po spornih junijskih predsedniških volitvah označil za diktatorja.